Denník N

Bez pohybu je nám vyvážená strava nanič. Vedec Bielik vysvetľuje, ako si vykŕmiť a vytrénovať zdatný črevný mikrobióm

Viktor Bielik. Foto - archív V. B.
Viktor Bielik. Foto – archív V. B.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Keď vedci skúmali fosílie stolice neadertálcov, prišli na to, že prijímali oveľa viac druhov rastlinnej potravy ako my.

To, že je naša strava príliš monotónna, ukazuje aj výskum na kmeni Hadza z Tanzánie, ktorého obyvatelia sú podobní pôvodným lovcom a zberačom.

„Ukazuje sa, že ročne zjedia okolo 600 druhov rastlinnej potravy, kým priemerný Američan tak 15,“ poznamenal vedec Viktor Bielik z Fakulty telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave, spoluzakladateľ Spoločnosti pre výživu a prevenciu. „Čím viac druhov zeleniny a ovocia zjeme, tým je väčší predpoklad, že máme viac typov baktérií.“

Načo nám baktérie vlastne sú? Môžu pomôcť s trávením, vstrebávaním, imunitou, spánkom či úpravou hmotnosti.

Odborník zdôraznil, že jeme priveľa mäsa. „Zdravá dávka je 150 až 180 gramov. Týždenne,“ komentoval s tým, že jeho nadmerná konzumácia môže byť karcinogénna. Čiastočným riešením nadmernej konzumácie sú baktérie – napríklad probiotiká druhu Lactobacillus.

„Predchodcovia človeka neboli vyložene mäsožravci a tomu zodpovedá aj rôznorodosť baktérií v ich tráviacom trakte.“

Vedec sa dostal aj k tabletkám na chudnutie. „Do určitej miery som zhrozený,“ konštatoval.

Zdôraznil, aký dôležitý je pohyb. „Ak budete sedieť na gauči a jesť jedlo z polotovaru, nepomôžu vám ani dve krabičky postbiotík.“

Vedec v oblasti zdravej výživy a pohybu Viktor Bielik so svojimi kolegami a doktorandmi už niekoľko rokov skúma problematiku črevných baktérií. V druhej prednáške Športovej vedy (nájdete ju aj na YouTube a v podcastovom kanáli Športové podcasty) hovoril aj o tom, ako si vykŕmiť a vytrénovať zdravý črevný mikrobióm.

Dočítate sa aj:

  • ako mikrobióm vplýva na imunitu;
  • z akého dôvodu vaše telo možno nedokáže využívať vápnik;
  • prečo sú ľudia, ktorí ponocujú, rizikovou skupinou pri priberaní;
  • ako zmenou jedálneho lístka môžete zlepšiť svoj spánok;
  • prečo si treba dávať pozor na priveľa mäsa.

Čím viac, tým lepšie

Viktor Bielik so svojimi kolegami a študentmi pozoroval mladých športovcov, ktorí nedokázali pribrať. Zistil, že v pokoji nemajú zvýšený energetický výdaj a jedia viac, ako spália. „Ich denná energetická bilancia (rozdiel medzi príjmom a výdajom) bola o 400 kilokalórií vyššia než u tých, ktorí so zvyšovaním telesnej hmotnosti nemali problém,“ komentuje.

Ako je teda možné, že hoci prijímali viac energie, než vydávali, aj tak nedokázali nabrať na váhe? Odpoveďou sú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Radíme športovcom

Športová veda

Šport a pohyb, Zdravie

Teraz najčítanejšie