Denník N

Labouristi sú odteraz hrozbou pre britskú bezpečnosť, napísal Cameron po voľbe Corbyna

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Jeremy Corbyn pôsobí v politike 32 rokov, no ani raz sa nedostal do vlády. Hoci väčšinu času pripomínal skôr zarytého aktivistu, teraz sa na prekvapenie mnohých stal novým šéfom britských labouristov.

Dve minúty ho delili od toho, aby sa do súboja o nového lídra britských labouristov ani nedostal.

Dve minúty rozhodli o tom, že sa z dlhoročného outsidera, ktorého za príliš ľavicového považovali aj jeho kolegovia, o tri mesiace neskôr stal líder britskej opozície. A to ešte s náskokom, ktorý zrejme nečakal ani on sám.

Jeremy Corbyn, nový šéf ľavicových labouristov, pôsobí v politike už 32 rokov, no celý čas pripomínal skôr zapáleného aktivistu ako uhladeného politika.

Cameron: Je to hrozba

S megafónom v ruke bojoval proti vojne v Iraku a vlastnému premiérovi Tonymu Blairovi, ako aj za práva Palestínčanov. Do britského parlamentu nemal problém pozývať ani írskych teroristov z IRA. Nebol len vyhláseným kritikom pravicových vlád, ako zarytý socialista šiel často aj proti vlastným kolegom.

Pod Blairovým vedením sa mu totiž zdali príliš pravicoví.

„Síce som nikdy nebol súčasťou vlády, no ak sa mi týmto podarí otvoriť diskusiu a hovoriť o riešeniach, potom je to dobre. Preto to celé robím,“ vysvetľoval Corbyn pre denník Guardian, prečo sa rozhodol kandidovať za lídra labouristov.

Zo zadných lavíc britského parlamentu, kde celý čas sedel, sa teraz Corbyn presunie priamo pred súčasného premiéra Davida Camerona. Ten sa cez víkend vyjadril jasne.

„Labouristická strana je odteraz hrozbou pre našu národnú a ekonomickú bezpečnosť, ako aj bezpečnosť vašej rodiny,“ napísal na Facebooku. Podobne to pritom vidia aj Corbynovi kolegovia z jeho vlastnej strany v parlamente, ktorí ho vraj do primárok nominovali len preto, aby oživili debatu.

https://www.facebook.com/DavidCameronOfficial/posts/1050776588279992

 

„Aj napriek neobyčajnému víťazstvu nás Jeremy povedie akurát tak do slepej uličky,“ vyhlásil pre BBC Frank Field, dlhoročný labouristický poslanec a jeden z tých, ktorí Corbynovi pomohli získať nomináciu.

Má charizmu

Aj Corbynovi kritici však uznávajú, že je politikom, ktorý má charizmu a nebojí sa postaviť za svoj názor ani vtedy, keď nie je práve populárny ani medzi jeho spolustraníkmi.

Práve to bol základ „corbynmánie“, keď si dlhoročný politický vyvrheľ na svoju stranu získal mladých aktivistov. Tí spolu s odborármi tvorili základ jeho úspechu.

„Ľudí okolo neho spolu s tisíckami, ktorých oslovila jeho kampaň, nadchýna politik, ktorého považujú za autentického a zásadového, čím sa odlišuje od ostatných. Vďaka tomu je príťažlivý,“ napísal Chris Mason, novinár BBC.

Teraz však na Corbyna čakajú ťažšie úlohy. Najskôr musí presvedčiť kolegov, aby ho začali počúvať – hoci on sám to často nerobil. A musí presvedčiť zvyšných britských voličov, že voliť socialistov sa oplatí aj dnes.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie