Denník N

Zo Slafkovského hokejista nebude, povedal český tréner. Dnes sa na tom s jeho otcom smejeme, hovorí Jasečko

Stanislav Jasečko. Foto – archív S. J.
Stanislav Jasečko. Foto – archív S. J.

Článok bol aktualizovaný o reakciu Jaromíra Pytlíka.

Dodnes má ten výstrižok z novín odložený. Novinári robili medzi hokejistami anketu, či majú záujem štartovať na majstrovstvách sveta v Göteborgu 2002.

„V tomto filme hrať nebudem,“ odpovedal na otázku Stanislav Jasečko. Na pozícii obrancu štartoval na štyroch majstrovstvách sveta a má aj striebro z Petrohradu 2000, no majstrom sveta sa nestal.

Neskôr ho to mrzelo, ale na odmietnutie mal dobrý dôvod – tesne po šampionáte plánoval svadbu. O rok sa mu narodil syn Sebastian, pre ktorého si pripravil iný výstrižok.

Sebastian Jasečko reprezentuje Česko v kategórii do 18 rokov. Jeho otec doma vyvesil zoznam 50 hráčov, ktorí boli v širšom kádri reprezentácie s jeho synom.

„V roku 2023 z nich začnem červenou fixkou vyškrtávať tých, ktorí skončili s hokejom. Bude ich postupne až 95 percent, je teda pravdepodobné, že medzi nimi budeš aj ty,“ hovorí synovi, čím ho motivuje, aby na sebe neprestal pracovať. „Stačí sa pozrieť, kde sú dnes mnohí hráči, ktorých draftovali do NHL.“

Jasečko vie, že ani on sám nebol veľký talent. Bol však taký pracovitý, že si v desiatich našetril na olovenú vestu, pretože videl, že s takými trénujú Rusi. Nevedel vtedy, že pre mladého chlapca veľmi vhodná nebola.

Najlepším príkladom, ako ďaleko sa to dá pracovitosťou dotiahnuť, je Zdeno Chára, s ktorým hrával Jasečko v reprezentácii.

„Keby ste v čase, keď mal Zdeno 16 rokov, stavili jednu korunu na to, že odohrá 23 sezón v NHL, dnes by ste si za vyhraté peniaze mohli kúpiť celý svet. Keby ste stavili tisíc korún, kúpite si aj Mars, Jupiter a Saturn,“ zveličuje Jasečko, aby zdôraznil, ako Chárovi v mladosti neverili a posielali ho na basketbal.

Dočítate sa:

  • čo údajne povedal o Jurajovi Slafkovskom pred pár rokmi šéftréner akadémie HTA Jaromír Pytlík;
  • aká je reakcia Jaromíra Pytlíka;
  • ako si Fíni na rozdiel od Slovákov a Čechov nezľahčujú prácu;
  • čo prekvapilo trénera dorastencov Magnitogorska v Spišskej Novej Vsi;
  • prečo jeho syn zatiaľ nemôže hrať za Slovensko.

Dokázal, že sa český tréner mýlil

Jasečko pozná odmala 17-ročného Juraja Slafkovského, o ktorom sa hovorí ako o najväčšom ofenzívnom talente od čias Mariána Gáboríka. Slafkovský sa v piatok stal najmladším slovenským hokejistom v histórii, ktorý nastúpil na majstrovstvách sveta.

Keďže je rovesník Jasečkovho syna, stretávali sa na turnajoch a boli spolu aj na sústredení. So Slafkovského otcom Jurajom starším sú priatelia.

„Bodaj by sa takí hráči ako Juraj rodili na Slovensku častejšie. Ročníky 2004 a 2005 sú však celkovo veľmi silné, preto si myslím, že slovenský hokej čaká opäť trochu lepšie obdobie. Ani teraz na MS nemá Slovensko zlé družstvo. Ak utvoria dobrú partiu, môžu prekvapiť,“ myslí si vicemajster sveta.

Stanislav Jasečko v minulosti pracoval v hokejovej škole Hockey Talent Academy. Vedie ju Jaromír Pytlík, otec českého reprezentanta Jaromíra Pytlíka mladšieho. Spolupracovali s ním napríklad českí hráči NHL Martin Nečas, Pavel Zacha či Filip Zadina.

Rodina Slafkovských s ním však nemá dobrú skúsenosť.

„Keď bol Juraj Slafkovský štvrták, prišiel do Pytlíkovej školy v Česku. Pracoval som tam vtedy aj ja. Keď Pytlík Juraja videl na ľade, povedal o ňom: ‚Ty kráso, veď ten chlapec sa nevie korčuľovať, on nemôže hrať hokej.‘ Ja som sa z toho len smial a takisto sa smiali aj iní bývalí hráči, ktorí tam so mnou robili trénerov. Pytlík si zakladá na korčuľovaní. Myslel si, že keď Juraj nekorčuľuje podľa neho, nikdy z neho nebude hokejista. To však bola kravina. Vidno, že tento tréner nehral hokej na najvyššej úrovni.“

Reakcia Jaromíra Pytlíka

Chcel by som reagovať na článok „Zo Slafkovského hokejista nebude…“ a zdôrazniť, že nič, čo v ňom citujete, nie je pravdivé a dôrazne sa proti tomu ohradzujem. Dobre viem, odkiaľ fúka vietor – pán Jasečko počas jednej sezóny zastupoval moju firmu na Slovensku a nerozišli sme sa práve v dobrom. K jeho osobe by som mohol napísať množstvo vecí, ktoré sa nepodarili, ale nebudem to oplácať rovnakou mincou. Vôbec si nepamätám, že by som sa k Jurajovi Slafkovskému akokoľvek vyjadroval a už vôbec nie v štýle, že z neho nebude hokejista. Juraj Slafkovský bol u nás podľa našej databázy naposledy na začiatku roku 2015, keď mal jedenásť rokov. Nedovolil by som si to, pretože u takých mladých hráčov veľmi ťažko odhadnete, aká bude ich ďalšia cesta a kam to dotiahnu. Naopak, snažíme sa pomôcť akémukoľvek hráčovi. Každý sa môže zmeniť a zlepšiť.

Z môjho pohľadu ide o lož, ohováranie a vzhľadom na pôsobenie pána Jasečka v rovnakom odvetví o nekalosúťažné konanie. V tejto záležitosti, ktorá poškodzuje mňa osobne ako aj náš projekt, zvažujem právne kroky. Naopak, za chlapcov ako Juraj som rád; verím, že to ďaleko dotiahne a kto ma naozaj pozná, vie, ako pristupujem k hráčom. Túto snahu „očierniť“ náš projekt beriem ako ukážku charakteru, s ktorým som sa mal možnosť stretnúť a spoznať ho. Smutné, inak som proti Jurajovi Slafkovskému nikdy nič nemal, nemám a prajem mu všetko najlepšie v jeho hokejovej kariére.

Podľa Jasečka bol Slafkovského talent zrejmý už vtedy. „Juraj však mal už vtedy veci, ktoré sa nedajú naučiť – myslenie, srdce, bojovnosť. To sú hodnoty, ktoré odlišujú dobrých hráčov od slabých. Keď vieš pekne korčuľovať, je to paráda. Ak sa však potom začne zápas a ty nikdy nie si tam, kde je puk, korčuľovanie ti je nanič a treba zvážiť, či by si nemal ísť na rýchlokorčuľovanie.“

Juraj Slafkovský sa v piatok stal historicky najmladším slovenským hráčom na majstrovstvách sveta. Foto – TASR/Jaroslav Novák

Slafkovský rýchlo vo vývoji predbehol chlapcov, ktorí pred pár rokmi korčuľovali lepšie ako on.

„Juraj dokázal Pytlíkovi, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Košice

MS v hokeji

  • finále: Kanada - Nemecko 5:2
  • Slovensko skončilo na 9. mieste

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie