Denník N

Mám bez nej zomrieť či s ňou zostarnúť? Pýta sa Vec na albume Hudba k láske

Futuro-retro estetiku hudby zvýrazňuje aj vizuál albumu od Matúša Benceho
Futuro-retro estetiku hudby zvýrazňuje aj vizuál albumu od Matúša Benceho

Máj, mesiac lásky. To sme už počuli tisíckrát, aj všakovaké kompilácie zabalené pod názvom Hudba k láske. Ale niekedy sa dá aj s takýmito prefláknutými frázami naložiť inak.

„Hudba ako milenka – to najväčšie klišé, s akým kedy kto mohol prísť / nemôžem si pomôcť, aj tak to tak píšem, mne to predsa musí vyjsť,“ to sú prvé slová rappera Brančiho Kováča alias Veca na najnovšom albume.

A naozaj mu to vyšlo. Tento mesiac okrem ďalšej nahrávky privedie na svet aj ďalšieho potomka. Takže ten názov úplne sedí. Mohlo sa to (chvíľu) volať aj Kováč Švidraň, ale nakoniec vznikla Hudba k láske.

Máš rúško alebo test? Rob si, čo chceš

Na lásku (obvykle) treba dvoch. Aj tu sú. Ale nie on a ona, ale on a on. Vec sa dal dokopy so spevákom, gitaristom a producentom Šimonom Švidraňom. Tento stále známejší dvadsiatnik pôsobí vo Funkiez, ale má aj vlastnú skupinu Darkness Positive, s ktorou hráva textovo uletené a muzikantsky nadupané rap-jazz-funkové pesničky.

Majú veľa spoločné, nielen hudobne, dokonca majú aj rovnaký druh psa. A nie je to ich premiéra, Švidraň už spieval na predchádzajúcej Vecovej nahrávke Domáce potreby v pesničke »Celý bez seba«.

A kde sa vlastne títo dvaja stretli prvýkrát? Na spoločnom koncerte v Žiline, kde bolo iba o pár divákov viac než muzikantov, ale to podstatné sa udialo na pódiu.

„Zadžemovali sme si spolu. Bol som odvarený z toho, ako dobre hrajú a ako vie chlapec narábať so slovenčinou. Jeho spevo-rap má dušu. Šimon má školu, ale tá vás nezachráni. Je vyhratý, veľa cvičí na gitare, spieva, produkuje. Mal som ho dlhšie v merku. Keď prišla pandémia a vznikol projekt Plody doby, bol som sa na nich opäť pozrieť a potom som ho stiahol do štúdia. Začal som mu púšťať rozrobené nové veci a on sa rýchlo chytal.“

Vec chcel pôvodne urobiť ďalšie EP, o vzťahoch. Aj ho urobil, je to vlastne prvá polovica albumu Hudba k láske. No k štyrom skladbám ešte pribudli ďalšie štyri, ktoré sú tematicky aj zvukovo o dosť odlišné. Najlepšie ten rozdiel vynikne na vinyle, kde sa na A strane rozoberajú vážnejšie veci a na béčku sa zrazu nálada uvoľní. Ale na úplný záver sa to znova obráti. Poslednou pesničkou je »Pes«, príbeh o starnúcom miláčikovi rodiny a zároveň autobiografická metafora. Sám Vec už má 45, čo je pre rappera vek, v ktorom by sa mal rozhodnúť, čo so svojou hudbou: „Mám bez nej zomrieť či s ňou zostarnúť?“ spieva sa hneď v refréne úvodnej pesničky.

Práve na spev Vec primárne oslovil Švidraňa, keďže sám seba za extra vokalistu nepovažuje. O generáciu mladší kolega sa postaral o refrény, ale stal sa aj spoluautorom aranžov niekoľkých skladieb a na viacerých miestach zapojil

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie