Denník N

Decameron 2020: Bondy

Ilustrácia – Vizár
Ilustrácia – Vizár

Kurnik, šak ten komančský chuj má pravdu, s hrôzou si uvedomí Zlatica. Dnes sa každý bojí prevziať akúkoľvek zodpovednosť. Ako ten primár v Bojniciach, čo kričí, že to úrad povedal, že má prepustiť pacienta, a úrad zasa reve, že my nie sme doktori, a pacient, toho už našťastí nič nebolí, lebo z teho alibizmu a dosratosti tak trochu zomrel. Dnešné pokračovanie Dekameronu 2020 napísal Ľubo Dobrovoda.

„Idem, idem, len henteho hajzlíka odtáhnem od vás,“ povie Kapénka a ťahá Kamilovo kuňkavo chrápajúce telo na matraci do kúta, kde ho začne obkladať rárohami.

Hojdací jednorožec s jazykom skoro po zem a balík hier Kloboučku, hop tvoria jednu časť mohyly a groteskná figurína oblečená v príšernom záhradkárskom mantli s akousi neforemnou čiapkou na hlave, pripomínajúca Kapénkovi Hočiminových súdruhov ženúcich americké prasatá z Vietnamu, uzavrú Kamila v maličkom covidovom gulagíčku.

„Ten sa chudák dosere, keď sa zobudí,“ zasmeje sa Zlatica. „Že mu nedáte pokoj!“

„Pokoj som mu dal, keď ma ťahal do tej chladničky, musel som mu nechať máličko dôstojnosti. To nás učil nebohý plukovník Fiam – musíš dať najslabšiemu článku pocit, že je najsilnejší. A čuduj sa svete, ono to vždy vyšlo. Keď sa taký tichý zakríknutý chlapec, kerého všetci dusili, správne namotivoval, dokázal s radosťou skopať oné, nepriateľa pri výsluchu do bezvedomia a behom pár dní mať oveľa lepšie výsledky ako dvojmetrové hebedo s rukami ako lopaty.“

„Počujte,“ otočí sa ku Kapénkovi Zlatica, „vám neni ľúto tých ľudí, ktorých ste ničili, zatvárali a mlátili?“

„Málo, moja, ešte málo sme ich mlátili. S mníchmi a farármi sme ešte ako-tak spravili porádek. S buržoáznymi nacionalistami též, ale kurvy vlasatcov sme už len tak hladili a nevyhladili! To bola chyba. Lenže to už nám chýbala pevná jednoliata línia vynikajúcich oceľových súdruhov, ako boli prokurátori Vaš a Urválek, tých sa chceli niektorí liberálni hovnožrúti zbaviť, no a jak sa to prevalilo, začalo nám to tu šecko vyspevovať a mudrovať jak v tej skurvenej Amerike bez histórie. Najprv potápky, potom hipíci, a bolo to v riti!“ zreve Kapénka.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dekameron 2020

Sedem slovenských spisovateľov v čase koronavírusu voľne nadväzuje na Boccacciov Dekameron. Silvester Lavrík, Daniela Kapitáňová, Márius Kopcsay, Verona Šikulová, Ľubo Dobrovoda, Karol D. Horváth a Vlado Janček píšu príbeh ľudí uväznených v predajni potravín počas epidémie.

Kultúra

Teraz najčítanejšie