Denník N

Bieloruský denník: Lukašenkov režim nemá hranice, prinútil pristáť lietadlo, aby zadržal novinára

Novinár Raman Pratasevič na archívnej snímke počas zatýkania v roku 2017. Teraz kvôli nemu prinútili pristáť lietadlo. Foto - TASR/AP
Novinár Raman Pratasevič na archívnej snímke počas zatýkania v roku 2017. Teraz kvôli nemu prinútili pristáť lietadlo. Foto – TASR/AP

Šokujúci prípad novinára zo zakázaného kanálu je len jedným z mnohých prípadov, ako Lukašenko likviduje slobodu slova.

Každú nedeľu napriek masívnym represiám a zatýkaniam protestujú Bielorusky a Bielorusi proti režimu Alexandra Lukašenka. V ten istý deň nám píše svoj Bieloruský denník Maks z Minska. Vzhľadom na vyhrotenú situáciu, v ktorej sa ocitli miestni novinári, sme sa rozhodli, že nezverejníme jeho celé meno.

Kam miznú bieloruskí novinári, keď idú do práce?

V Bielorusku sme mali od zmanipulovaných volieb už 480 prípadov zadržaní novinárov. Z toho prebehlo 97 prípadov na základe administratívnych trestov (vznikajú pri porušovaní občianskeho zákonníka).

Únos ako z filmu

Počas víkendu však pribudol incident ako z akčného filmu, keď Lukašenkov režim prinútil v nedeľu pristáť lietadlo Ryanair, ktoré letelo z Atén do Vilniusu a prelietalo ponad Bielorusko.

Už bolo takmer v cieli, keď pilotom oznámili, že na palube je údajne bomba, a muselo núdzovo pristáť v Minsku. Samozrejme, žiadne výbušniny, ako píše Deutsche Welle, sa v lietadle nenašli.

Skutočným dôvodom na ohrozenie civilného európskeho letu bolo zadržanie novinára Ramana Prataseviča (zakladateľa vplyvného zdroja informácií NEXTA – pozn. red). Na letisku v Minsku ho zadržali a vypočúvali.

Bieloruský režim ho dal na zoznam ľudí, ktorí sú „zapojení do teroristických aktivít“. Jeho prípad je šokujúci, ale nie je prekvapivý.

Novinári strávili už viac ako 1200 dní vo väzení. Zaznamenalo sa najmenej 62 prípadov fyzického násilia. Minimálne 26 ľudí zostávalo za mrežami, keď som písal tieto slová.

Všetky tieto čísla nie sú o maniakoch, vrahoch alebo násilníkoch. Toto nie je operatívne zhrnutie polície alebo oddelenia boja proti organizovanému zločinu. Všetky tieto čísla sú o represiách Lukašenkovho diktátorského režimu proti novinárom.

A fakticky spred konca roka 2020. V roku 2021 treba štatistiku aktualizovať – za menej ako šesť mesiacov sa pridalo minimálne 55 prípadov zadržania novinárov.

32-ročná Svetlana je novinárkou nezávislých médií. Meno je zmenené.

Vybuchol vedľa mňa granát

Pripravovali sme sa na 9. august.

Hovorilo sa, že by nám mohli vypnúť internet, a preto sme vopred premýšľali, ako posielať redakcii fotografie a všeobecne akékoľvek informácie.

S kolegom sme najprv pracovali vo volebných miestnostiach a videli veľa ľudí s bielymi náramkami a stuhami.

Večer sme išli do centra mesta, kde sa ľudia už začali zhromažďovať – podľa prvých správ z volebných miestností o predbežnom hlasovaní bolo jasné, že dôjde k manipulácii volieb.

Prvý deň sa bezpečnostné sily napodiv takmer nedotkli novinárov, hoci omračujúci granát explodoval neďaleko odo mňa a celkovo to vyzeralo desivo: videli sme, ako bili ľudí, ako policajné väzenské auto prešlo jedného demonštranta – vďaka Bohu, že prežil.

Ale potom, od 10. augusta – a tak to pokračuje dodnes na akciách aj mimo nich – sa zdá, že OMON a ďalšie bezpečnostné sily sa zameriavajú práve na novinárov.

Pred jednou z akcií na jeseň v centre Minska jednoducho zadržali desiatky novinárov ešte pred začiatkom akýchkoľvek protestných podujatí – vtedy sa príslušníci bezpečnostných síl rozhodli potláčať pokojných demonštrantov tvrdšie ako zvyčajne.

Zrejme chceli, aby to nikto nevidel, ale tak to nefunguje. Teraz majú všetci telefón s fotoaparátom.

Blokovanie novinárov

Podľa rôznych zdrojov je v Bielorusku v súčasnosti zablokovaných viac ako 70 webových stránok rôznych médií. Najväčšie z nich sú Belsat, Radio Sloboda, Euroradio, Solidarita, BelaPAN, KYKY.ORG.

V posledných dňoch sa k nim pridal TUT.BY – najväčší mediálny portál v krajine s 20-ročnou históriou.

Diktatúra blokuje nielen prístup k nezávislým webovým stránkam: niekoľko nezávislých novín okamžite odpojili od štátneho distribučného systému. V krajine jednoducho neexistuje súkromný distribútor tlače.

Štát rovnako núti tlačiarne, aby odmietali tlačiť nezávislé noviny.

Od augusta minulého roka bieloruské ministerstvo zahraničných vecí zrušilo akreditáciu zahraničných novinárov svetových médií BBC, Associated Press, Reuters, Deutsche Welle, France Press a ďalších.

Všetko s cieľom skryť pravdu. Ale nefungovalo to.

Jekaterina, 29-ročná novinárka jedného z nezávislých médií. Meno je zmenené.

Snažíme sa pracovať, aj keď chápeme, že kedykoľvek nás z akéhokoľvek vymysleného dôvodu môžu uväzniť.

Chcem rozprávať príbehy o Bielorusoch, ktorí nám pomohli s internetom, keď vypli mobilné pripojenie. O Bielorusoch, ktorí nás ukryli vo svojich domoch pred príslušníkmi bezpečnostných síl, ktorí nás kŕmili a snažili sa nám pomôcť akýmkoľvek spôsobom. Nemôžem vám však povedať žiadne podrobnosti, pretože aj za pomoc a solidaritu sa tí ľudia môžu dostať do väzenia.

A s nimi aj ja.

V bieloruskom meste Baranoviči sú nezávislé médiá Intex-press, ktoré 13. apríla zverejnili rozhovor so Sviatlanou Cichanovskou, národnou líderkou Bieloruska. Menej ako dva týždne potom odsúdili šéfredaktora Intex-pressu Vladimira Janukeviča za „porušenie zákona o masmédiách“.

Súd pokutoval šéfredaktora sumou 190 eur. Médiu hrozí postih vo výške 1 900 eur.

Polícia zároveň vykonáva kontroly podľa článku 361 Trestného zákona Bieloruskej republiky („výzvy na konanie zamerané na poškodenie národnej bezpečnosti Bieloruskej republiky“).

V polovici apríla bieloruskí poslanci prijali návrh zákona o zmene zákonov o masmédiách. Nelegitímna vláda v Minsku chce prirovnať novinárov, ktorí pracujú na protestných podujatiach (ak podujatie nie je zaregistrované), k účastníkom podujatia.

A v Bielorusku jednoducho neexistujú žiadne registrované hromadné akcie – zástupcovia nelegitímnej vlády jednoducho odmietajú všetky žiadosti.

Teraz, podľa pripravovaných zmien a doplnení zákona o masmédiách, ak podujatie nie je zákonom povolené, potom každý novinár, ktorý sa tam nachádza, už nie je novinár, ale iba občan, ktorý sa zúčastňuje nepovolenej akcie.

Likvidácia TUT.BY

Tento týždeň sa uskutočnila najväčšia kampaň tlaku na nezávislé médiá v Bielorusku – útok na portál TUT.BY.

Režim sa rozhodol jednoducho zničiť TUT.BY – hlavné médium krajiny, ktoré číta 3,3 milióna Bielorusov.

To je 62,58 % pokrytia internetového publika v Bielorusku.

Médium je obvinené z daňových únikov, viac ako desať jeho novinárov je zadržaných, prehľadávajú kanceláriu a byty zamestnancov TUT.BY. Doména je zablokovaná – na web nie je prístup ani prostredníctvom siete VPN.

Dokonca aj pre bieloruský režim je to bezprecedentný útok. Viac informácií o histórii TUT.BY, ako aj NEXTA a trestnom stíhaní proti nim – a v skutočnosti proti všetkej slobodnej žurnalistike –, si prečítate v ďalšom Bieloruskom denníku.

Z ruštiny preložila Diana Shvedová. Bieloruský denník vychádza s podporou SlovakAid. 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Bielorusko a Lukašenko

Bieloruský denník

Svet

Teraz najčítanejšie