Denník N

Súdny lekár: Boli sme extrémne zhrození, z koľkých autorít sa počas pandémie vykľuli konšpirátori s pomýlenými názormi

Norbert Moravanský. Foto - archív N. M.
Norbert Moravanský. Foto – archív N. M.

Denne sme videli obrazy úmrtia na covid-19 osamotených ľudí v karanténe. Od detailov nádeje, liekov položených na stole či na stolíku cez otvorené knihy a články, obaly potravín v koši, až po známky beznádeje, prepotené pyžamá, vreckovky všade okolo či úmrtia s okuliarmi na nose sediac v kresle, tvrdí Norbert Moravanský.

Čakali lekári, že raz príde obrovská pandémia, alebo ich korona prekvapila?

Tušili sme, a bolo možné to predpokladať, že skôr či neskôr sa musí objaviť niečo pandemického rozsahu. Kedysi sa to čakalo s vtáčou, s prasacou, ale aj s klasickou chrípkou, ktorá raz prerastie hranice lokálnej epidémie, ale dlho sa nič, chvalabohu, nedialo.

Posledných šesť až osem rokov sme si dokonca príchodom nejakej pandémie vírusového pôvodu boli takmer istí, len sme netrafili zdroj. Zároveň nik z nás lekárov nedocenil, že epidémia sa objaví až v takých silných nárazoch po celom svete.

Ako pandémia zmenila prácu lekára a znalca?

Zásadne a na niekoľkých úrovniach. V prvom rade došlo až k civilizačnému stretu medzi odbornou a laickou verejnosťou. Nik nepredpokladal, že môže zaduť taký vietor do plachiet laikov všetkého druhu, ktorí si niečo niekde prečítajú a budú tým zamorovať sociálne siete.

Dá sa povedať, že to bol a ešte stále je stret na barikádach. Lekári a vedci zrazu boli nútení vysvetľovať elementárne poznatky, ktoré už dávno považovali za jasné – čo je kvapôčková infekcia, na čo slúžia rúška, dokonca že si treba umývať ruky.

Súdni lekári a patológovia boli najmä v decembri, v januári a vo februári neskutočne vyťažení aj preto, že mnohí ľudia ignorovali opatrenia. Mŕtvych pribúdalo, mali sme preplnené boxy s telami zomretých ľudí, ale mnohí ľudia akoby si nepripúšťali, že je fakt zle.

Ako znalci sme však riešili a riešime aj bizarné situácie – či, dokedy a odkedy je človek infekčný, či mohol na inú osobu preniesť vírus, či sa tak reálne stalo v konkrétnom čase a priestore, čo ak niekto porušil karanténu a iné. Forenzná medicína je teraz v tomto smere veľmi rozmanitá.

Chodievali ste vy osobne aj do domácností?

Samozrejme, aj niekoľkokrát počas dvanásťhodinovej služby. Výnimočných nebolo ani desať a viac výjazdov za dvanásťhodinovú službu. Posielali nás aj k relatívne mladým ľuďom, ktorí zomierali doma, a neustále sme museli ich príbuzným opätovne vysvetľovať, že ich blízki nezomreli na medicínsku náhodu, ale napríklad na to, že výrazný pokles saturácie kyslíkom u nich prišiel nárazovo, skokovo, a že práve tak sa covid-19 môže správať.

Smerujete k tomu, že príbuzní – laici k vám neboli príliš ústretoví?

Zväčša sa nám podarilo vysvetliť im, čo a prečo sa stalo, ale niekedy to bol problém. Niektorí boli dokonca nahnevaní, prečo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    Slovensko, Zdravie

    Teraz najčítanejšie