Denník N

Kráľ pesničkár a veľký básnik, majster premien, inšpirátor aj mystifikátor. Bob Dylan má 80 rokov

Dve z množstva podôb za šesť dekád kariéry. Foto - ww.bobdylan.com
Dve z množstva podôb za šesť dekád kariéry. Foto – ww.bobdylan.com

Tá fotka vľavo je z roku 1962, keď mu vyšiel prvý album. Vtedy mal 20 a dal dokopy kolekciu piesní pod vlastným menom, nie ako člen nejakej skupiny. Už vtedy bol výrazným autorom a platí to aj pri jeho vlaňajšej štúdiovej nahrávke Rough And Rowdy Ways, ktorá má číslo 39. Medzitým je šesť dekád hudobnej histórie, ktorá je bez neho nemysliteľná.

Inšpiroval iných už v začiatkoch, napríklad Beatles najmä vďaka nemu začali písať lepšie texty, a že v jeho hudbe bolo vždy veľa inej hudby, dokázal už Jimi Hendrix coververziou All Along the Watchtower. Pre ortodoxných fanúšikov folku zradca, ktorý vymenil akustickú gitaru za elektrickú, pre iných jeden z najlepších pesničkárov, ktorí si sami píšu hudbu aj slová, ale aj ten, s ktorým sa v pope začína tradícia spevu-nespevu.

O tom, kto je, sa môžete dozvedieť v niekoľkých dokumentárnych filmoch (za všetky Don’t Look Back, No Direction Home či nekonvenčne ladené I’m Not ThereRolling Thunder Revue) a v množstve kníh (okrem neoficiálnych biografií, samozrejme, jeho vlastné Chronicles, kde však o sebe ako obvykle prezrádza len to, čo sám chce).

Bob Dylan má dnes 80 rokov. Pripomínajú to médiá na celom svete, najlepšia fanúšikovská stránka Expecting Rain už dopoludnia evidovala vyše 80 profilových textov, spomienok a rôznych foriem špeciálnych pôct. Môžete si napríklad vypočuť, ktoré Dylanove skladby majú najradšej Mick Jagger, Suzanne Vega a ďalší muzikanti.

My sme sa rozhodli zistiť, ako ho dnes vnímajú rôzne generácie ľudí z hudobnej scény na Slovensku. Dali sme im otázku:

Čo pre vás znamená Bob Dylan?

Daniel Baláž
Rádio_FM

Pre mňa znamená veľa dobrých coververzií.

Jozef Barina

Veľký básnik a skladateľ hudby s osobitým speváckym prejavom, na ktorý som si dlho nemohol zvyknúť. Proste veľká osobnosť.

Bene
Modré hory

Daroval nám svet, nekonečno pesničiek a príbeh väčší ako život. Jeho rozprávačstvo ma pohltilo rovnako ako prvé rapové skladby. Stačí sa raz započúvať a počuť, a už nie je cesta von. Ukázal nám Ameriku, tú starú, ku ktorej sa furt môžeme vracať v spomienkach, hoc sme ju ani nemohli zažiť, ale vďaka nemu je to už aj náš svet. Existujú ľudia, ktorí sú oveľa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie