Denník N

O čom je SMS správa, ktorá má dokazovať manipulovanie vyšetrovania?

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Medzi politikmi koluje SMS správa, ktorá podľa opozície dokazuje manipulovanie s výpoveďami. Poslal ju údajne vyšetrovateľ kauzy takáčovcov svojmu operatívcovi. Nie však pred výsluchom svedka, ako tvrdí obvinený operatívec, ale až po ňom.

Predseda opozičného Hlasu Peter Pellegrini upozornil, že videl text SMS správy medzi policajtmi a prokurátormi, ktorá má dokazovať manipuláciu s výpoveďami svedkov v korupčných kauzách.

„Dva týždne koluje SMS, ľudia si to preposielajú cez Whatsapp,“ povedal na tlačovej konferencii expremiér. „Toto, čo sa deje, to už hraničí s normálnym fungovaním štátu.“

Smer a Hlas

Pellegrini deň po Robertovi Ficovi zvolal tlačovú besedu, aby aj on hovoril o podozreniach, že sa manipuluje s vyšetrovaním. Vystupoval opatrnejšie ako Fico, povedal, že chce upozorniť, že sa dejú čudné veci. Pellegrini sa s témou manipulácie ozval po obvinení bývalého šéfa NAKA Branislava Zuriana, ktorého sa ako prvá zastala bývalá ministerka vnútra Denisa Saková. Aj on chce podporiť zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu.

Po vražde Jána Kuciaka sa na Slovensku začalo vyšetrovanie, ktoré nemá v histórii krajiny obdobu. Policajti aj prokurátori postupne obvinili vplyvné osoby v štáte aj v bezpečnostných zložkách. Na začiatku sa na politický odpor postavil iba Smer, po obvinení šéfa SIS Vladimíra Pčolinského z korupcie už vyšetrovanie spochybňuje aj Boris Kollár a hnutie Sme rodina. Jeho nominant Michal Aláč vedie SIS po tom, ako Pčolinský z funkcie po zadržaní odstúpil. Pčolinský zároveň v pondelok prostredníctvom svojho obhajcu informoval, že podal trestné oznámenie na skupinu osôb vrátane spolupracujúcich obvinených, ktorá mala zneužiť svoju právomoc alebo mariť spravodlivosť pri jeho vyšetrovaní.

S vyšetrovateľmi začalo spolupracovať viacero obvinených. Jedným z nich je aj policajt Marián Kučerka. Bývalý vyšetrovateľ bol blízky riaditeľovi finančnej jednotky NAKA Bernardovi Slobodníkovi a plnil viaceré jeho pokyny. Kučerka najprv obvinenie z korupcie odmietal, časom názor zmenil a začal vypovedať. Obvinená je aj jeho manželka, prokurátorka bratislavskej krajskej prokuratúry. Fico sa Kučerkovcov v decembri zastával na tlačovej besede, kde za ním viseli aj gestapácke kabáty, a tvrdil, že proti Kučerkovi používajú sadistické metódy. Teraz už Kučerku na tlačovej besede nespomína.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Branislav Zurian

Slovensko

Teraz najčítanejšie