Denník N

Mičovský dáva demisiu. O šéfke SPF nepochyboval až do jej zadržania, OĽaNO jej väzbu komentuje, že éra „našich ľudí“ sa končí

Minister pôdohospodárstva Ján Mičovský. Foto – TASR
Minister pôdohospodárstva Ján Mičovský. Foto – TASR

Aktualizované 25. 5. – Minister pôdohospodárstva Ján Mičovský v utorok ráno oznámil, že odíde z funkcie, po tom, ako v korupčnej kauze oligarchu Martina Kvietika obvinili aj šéfku SPF, ktorú vybral. Kvietik mal na úplatkoch pri reštitúciách dostať pol milióna. Vo väzbe skončil aj bývalý komunálny politik, ktorý má väzby na Norberta Bödöra.

Vzatie do väzby nominantky OĽaNO na poste riaditeľky Slovenského pozemkového fondu (SPF) Gabriely Bartošovej vníma hnutie Igora Matoviča ako dôkaz toho, že polícia a prokuratúra majú rozviazané ruky.

„Voči korupcii máme nulovú toleranciu a toto je jasný dôkaz, že Ficova a Pellegriniho temná éra chránených ‚našich ľudí‘ sa definitívne skončila,“ reagovalo OĽaNO na rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, ktorý v sobotu posadil Bartošovú do väzby.

Video: Mičovský podá demisiu po tom, ako zadržali šéfku pozemkového fondu, ktorú nominoval do funkcie (TASR)

Bartošová figuruje vo veľkej korupčnej kauze, ktorá sa týka ešte vládnutia koalície Smer – SNS – Most-Híd a je do nej zapletený aj finančník blízky SNS Martin Kvietik. Ako hlava organizovanej skupiny údajne za úplatky ovplyvňoval na SPF vracanie pozemkov v rámci reštitúcií. Aj on skončil vo väzbe.

Kvietik podľa RTVS údajne vzal na úplatkoch dokopy pol milióna eur, čo on odmieta. V prípade obvinili siedmich ľudí vrátane šéfky SPF Bartošovej, zadržali ich v stredu. Vinu popierajú.

Minister pôdohospodárstva Jána Mičovský (nominant OĽaNO) v utorok ráno oznámil, že podáva demisiu – prevzal politickú zodpovednosť za to, že Bartošovú vybral do funkcie.

Bartošovú stíhajú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bödörovci

Hegerova vláda

Ján Mičovský

Kauza Dobytkár

OĽaNO

Slovensko

Teraz najčítanejšie