Denník N

Pri ultrabehu v Číne zomrelo 21 bežcov, v Skalnom lese ich uväznilo extrémne počasie

Ilustračná foto, N – Peter Kováč
Ilustračná foto, N – Peter Kováč

Nový diel týždenného newslettra Výklus o behaní.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

bežecký svet má za sebou jeden z najtragickejších dní v histórii. Na víkendovom ultrabehu na severozápade Číny zahynulo počas pretekov 21 bežcov, bol medzi nimi aj elitný domáci vytrvalec Liang Jing.

Išlo o 100-kilometrový beh v horskom teréne, počas ktorého bežcov zasiahlo extrémne počasie. Čelili ľadovým krúpam, mrznúcemu dažďu a víchrici. Väčšina z tých, ktorí neprežili, podľahla podchladeniu.

„Niektorí sú v bezvedomí a pení sa im z úst,” prosili bežci organizátorov o pomoc cez SMS správy.

Tí síce preteky prerušili a na trať vyslali stovky záchranárov, no už bolo neskoro. V nepriaznivom počasí, vo vysokej nadmorskej výške a v členitom teréne nepomohli ani drony s termokamerami či radary.

Regionálna vláda už zriadila zvláštnu komisiu, ktorá má tragédiu vyšetriť. Organizátori priznali svoju vinu a vyjadrili zosnulým úprimnú sústrasť.

Martin Urbaník, zakladateľ nášho najznámejšieho ultrabehu Štefanik Trail, hovorí, že organizátori musia byť rozhodní a pripravení okamžite preteky prerušiť. Sám tak urobil pri silnej búrke v roku 2018. Dodáva však, že veľká časť zodpovednosti leží aj na bežcoch, a radí im, na čo si pri ultrabehoch dať pozor.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu, vychádza každý utorok. Posielame ho aj e-mailom, vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii.


Zábery zo štartu neďaleko mesta Paj-jin ukazujú skupinu 172 bežcov. Niektorí majú oblečené len krátke nohavice a krátke tričko, fúka vietor, v pozadí vidieť zatiahnutú oblohu.

Úvodných 24 kilometrov absolvujú bežci po ceste, následne odbočia do otvoreného vysokohorského terénu v nadmorských výškach viac ako 1000 metrov.

V okolí Žltej rieky v provincii Paj-jin je krajina nehostinná. Často ide o rozľahlé členité pláne s kamenným podkladom bez možnosti skryť sa pred nepriaznivým počasím. Názov Skalný les je pre túto lokalitu príznačný.

Na trati je aj Mao Šu-č‘, ktorá na 24. kilometri

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Iné podcasty Denníka N

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie