Denník N

Špeciálny prokurátor Lipšic: Ideme stále vyššie (+podcast a video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Vylučujem, že by akýkoľvek vyšetrovateľ alebo operatívec úmyselne manipuloval výpovede svedkov, hovorí špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V rozhovore sa dočítate:

  • prečo išiel Daniel Lipšic na schôdzku do tajnej služby,
  • ako vníma spravodajské hry, ktoré sa rozohrali po zadržaní riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského,
  • z čoho je obvinený advokát Ribár,
  • prečo prokuratúra zatkla ďalšiu nominantku tejto vlády Bartošovú,
  • ako vníma obvinenie bývalého šéfa NAKA Zuriana.

Keby ste mali odpovedať na otázku, čo sa to teraz deje v bezpečnostných zložkách, čo by ste povedali?

Za úrad špeciálnej prokuratúry, ale aj za vyšetrovateľov, ktorých trestné veci dozorujeme, môžem povedať, že si robíme svoju prácu. Je očakávateľné, že pokiaľ ideme stále vyššie po jednotlivých poschodiach politiky, justície, biznisu, tak protitlaky a útoky na nás sa budú len zosilňovať. Snažím sa na to pripravovať aj svojich kolegov a snažím sa, ak tie útoky budú pokračovať, aby boli skôr koncentrované na mňa, aby prokurátori mohli slobodne a nezávisle, ale aj razantne robiť svoje trestné veci. Bez toho, aby dávali týmto útokom dôležitosť.

Po zadržaní šéfa SIS Pčolinského sa zdá, že už proti sebe nestoja len politici, oligarchovia alebo ľudia z biznisu, ale aj bezpečnostné zložky. Zažili ste už niekedy v minulosti takéto spravodajské hry?

Nemyslím si, že proti sebe stoja bezpečnostné zložky. Áno, rozohrávajú sa rôzne hry. Musíme sa snažiť byť nad vecou, nebyť v týchto hrách nijako zaangažovaní a ísť čisto podľa dôkazov. To aj robíme a budeme to robiť aj naďalej, hoci očakávam, že sa rôzne hry, možno aj spravodajské a určite aj politické, hrať budú.

Video: Lipšic: Hlavný dôvod útokov na vyšetrovateľov je to, že postupujeme stále vyššie. (Monika Tódová, Martina Koník)

Takto pred týždňom ste boli na neobvyklom stretnutí v sídle Slovenskej informačnej služby, ktoré zvolal premiér Eduard Heger. Prečo ste tam išli?

Pretože témou stretnutia mala byť otázka integrity vedených trestných konaní, čo je vec, ktorá patrí do kompetencie úradu špeciálnej prokuratúry. To stretnutie som nikdy nevnímal ako tajné, bolo tam desať pomerne vysokopostavených osôb v oficiálnej zasadačke na prízemí SIS a bolo tam niekoľko desiatok príslušníkov ochranky. Išlo o stretnutie v bežnom pracovnom čase a preberali sa tam veci, ktoré podľa SIS mali byť v režime utajenia.

Na stretnutí je problematické, že sa tam stretli politici s ľuďmi, ktorí by mali vyšetrovať trestnú činnosť. Keby sa stretli iba politici s riaditeľom SIS a potom policajti a prokurátori s riaditeľom SIS, tak by to nepôsobilo tak, ako keď ste tam boli všetky zložky moci pohromade. Bolo to v poriadku?

To je asi otázka na niekoho iného ako na mňa. Myslím si, že zloženie bolo také preto, lebo traja najvyšší ústavní činitelia sú prijímateľmi informácií SIS zo zákona. Tie sa obsahovo mali týkať bezpečnostných zložiek. Ja by som tento formát stretnutia nezvolil, ale myslím si, že takéto stretnutie bolo legitímne. Zúčastneným som pomerne jednoznačne povedal svoj názor na vec. Je pravdou, že sa na stretnutí nerozoberali žiadne konkrétne kauzy, ale skôr podozrenia vo všeobecnej rovine. V pracovných veciach sa stretávam aj s ministerkou spravodlivosti, aj s ministrom vnútra, ktorí sú politici. Asi pred mesiacom som bol na stretnutí o kolúznej väzbe, ktoré zvolalo ministerstvo spravodlivosti, kde boli zástupcovia všetkých poslaneckých klubov, a bolo to absolútne legitímne.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Branislav Zurian

Daniel Lipšic

Ústavný súd

Slovensko

Teraz najčítanejšie