Denník N

Ako motivovať ľudí očkovať sa? Pomôžu peniaze alebo blízkosť očkovania? (anketa s odborníkmi)

Na Slovensku sa otvárajú stále ďalšie očkovacie centrá a počet ľudí v čakárni na očkovanie sa znižuje každým dňom. „Zásoba“ tých, ktorí sa aktívne rozhodli chrániť vakcínou, sa zjavne rýchlo míňa a stále je tu veľa tých, čo s očkovaním váhajú, odkladajú ho alebo sa spoliehajú na to, že vakcína príde za nimi a nie naopak.

Ekonóm Národnej Banky Slovenska Martin Šuster sa obáva, že o pár týždňov už bude problém s prázdnou čakárňou, a nebudeme tak vedieť očkovať tak rýchlo, ako by sme mohli, lebo vakcíny nebude komu dávať.

Ministerstvo zdravotníctva v máji predstavilo jeden z prvých očkovacích benefitov, a to bolo zaočkovanie sprievodu seniora. Ak niekto prišiel na prvú dávku očkovania s osobou nad 70 rokov, dostal vakcínu tiež. Tento typ zvýhodnenia pre mladších už však stráca na príťažlivosti, pozvánku na očkovanie dostávajú aj bez toho, že by sprevádzali starých rodičov.

Prvú dávku vakcíny proti covidu-19 dostalo 1,6 milióna ľudí. Viac ako 750-tisíc ľudí už dostalo obe dávky.

Denník N sa pýtal odborníkov, ako ďalej motivovať ľudí na očkovanie.

Otázka: Čo by pomohlo, aby sa zvýšil záujem o očkovanie? Mali by sme využívať napríklad finančné motivácie lotérie, darčeky a podobne? Čo funguje v iných krajinách a čo by mohlo pomôcť u nás a prečo?

Zuzana Baťová,
riaditeľka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv

Pri očkovacej kampani treba najmä porozumieť dôvodom, pre ktoré určité skupiny ľudí s očkovaním váhajú, a zamerať sa na nich. Určité percento ľudí nepresvedčíme, očkovacia kampaň by teda nemala byť zameraná na „antivaxerov“, ktorí očkovanie kategoricky odmietajú. Je tu však pomerne veľká skupina ľudí,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie