Denník N

S očkovaním váhajú aj viaceré sestry, hovorí neurológ z Ružomberka. Krčméry na plagáte nepomáha

Neurológ Peter Pajor patrí k menšine lekárov, ktorí sa po štúdiu v Česku vrátili pracovať na Slovensko. Foto - Tomáš Csaszári
Neurológ Peter Pajor patrí k menšine lekárov, ktorí sa po štúdiu v Česku vrátili pracovať na Slovensko. Foto – Tomáš Csaszári

Po štúdiu medicíny v Brne sa Peter Pajor vrátil na Slovensko, pretože miluje Liptov. Inak by zrejme zostal v Česku, kde podmienky pre mladých lekárov považuje za atraktívnejšie.

Mladý lekár Peter Pajor z Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku si robil menší „sociologický výskum“. Pýtal sa zdravotných sestier zo svojho okolia, prečo sa doteraz nedali zaočkovať.

Váhajúcimi zdravotníkmi sa v súčasnosti zaoberá aj ministerstvo zdravotníctva, ktoré rozmýšľa, čo by sa s týmto fenoménom dalo robiť. Pajor na základe svojich zistení hovorí, že títo zdravotníci sa cítia nevypočutí. Podľa neho by štát mal vyčleniť komunikačne zdatného človeka, ktorý by sa s nimi osobne porozprával.

„Keď aj počujú v médiách hovoriť o očkovaní pána Jarčušku, alebo vidia nejaký plagát s profesorom Krčmérym, tak sú voči tomu rezistentné. Často majú nedôveru k inštitúciám a u niektorých sa to preklopilo do postoja, že just ich tá mašinéria nedostane,“ hovorí Pajor, ktorý pôsobí na neurologickej klinike.

Istá zdravotná poisťovňa lákala klientov na slogan: „Opýtali ste sa svojho lekára, kde je poistený?“ Môže autorita lekára a zdravotníka zafungovať aj pri rozhodovaní človeka, či sa dá zaočkovať?

Z mojich skúseností jednoznačne áno. Lekár i zdravotná sestra sú stále vnímaní ako autority a zároveň ako ľudia, ktorí by téme očkovania mali rozumieť. Preto keď sa takýto človek zaočkovať nedá, vysiela signál aj pre svoje okolie. V očiach ich pacientov alebo kamarátov to môže byť dôležitejší moment než čokoľvek, čo im k téme očkovania povie vláda alebo prezidentka. Myslím si, že jeden nezaočkovaný zdravotník môže pokojne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Očkovanie proti koronavírusu

Slovensko

Teraz najčítanejšie