Denník N

Mičovský a jeho zlé nominácie

Korupčný systém a mechanizmy na pozemkovom fonde sa za viac ako ročné obdobie ministrovania Jána Mičovského neodstraňovali.

Minister Mičovský sa preslávil neodbornosťou a zlými nomináciami. Bolo to tak v prípade štátnych lesov, kde len čo vybral generálneho riaditeľa Vigodu, hneď ho aj prepustil. Rovnako to bolo aj v prípade PPA. Tibor Guniš opustil ministra pravdepodobne pre jeho nekompetentnosť. PPA totiž pre svoju akreditáciu a činnosť potrebuje najmä podporu ministra a nie len prázdne slová.

Nasledoval výber generálneho riaditeľa PPA, ktorý nielenže trval neskutočné mesiace, no minister Mičovský nakoniec vymenoval človeka, ktorý neprešiel výberovým konaním.

Táto inštitúcia je životne dôležitá pre poľnohospodárov, nakoľko vypláca eurodotácie a doteraz má iba podmienenú akreditáciu. Slovenský pozemkový fond urobil farmárom vrásky na čele aj vlani, keď počas roka zdvihol nájomné. Dnes skutočnosť, že ministrova nominácia na generálnu riaditeľku SPF opäť zlyhala a generálna riaditeľka je v rukách vyšetrovateľov NAKA znamená, že SPF je paralyzovaný.

SPF k činnosti potrebuje aj generálneho riaditeľa aj námestníka. Oni vedia v mene SPF konať iba spoločne. Poľnohospodári čakajú na podpis nájomných zmlúv, ktoré potrebujú k dokladovaniu, že obhospodarovanú pôdu užívajú legálne. Tieto zmluvy nemá momentálne kto podpísať.

Čo sa týka činnosti fondu, tá sa nijako nezmenila od Ficovej vlády a korupčný systém a mechanizmy sa za viac ako ročné obdobie ministrovania Mičovského neodstraňovali. Zákonodarná moc je v rukách ministra. A je teda jasné, že tu zlyhal priamo minister. Prešiel viac ako rok a v tejto oblasti nenastal žiadny posun k lepšiemu.

Otázkou ostáva, či OĽaNO nájde odborne spôsobilého a politicky zdatného ministra, alebo iba ministra do počtu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Ján Mičovský

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie