Denník N

Najvyšší súd zmaril Pčolinského šance na slobodu. Novela zákona mu už nepomôže

Vladimír Pčolinský počas rozhovoru pre Denník N na jeseň 2020 v salóniku, v ktorom sú steny obložené drevom s krištáľovými lampičkami a rustikálny nábytok. Foto N - Tomáš Benedikovič
Vladimír Pčolinský počas rozhovoru pre Denník N na jeseň 2020 v salóniku, v ktorom sú steny obložené drevom s krištáľovými lampičkami a rustikálny nábytok. Foto N – Tomáš Benedikovič

Senát Pavla Farkaša, Martiny Zeleňákovej a Petra Hatalu rozhodol, že Vladimír Pčolinský ostáva vo väzbe, a zároveň mu rozšíril dôvody kolúznej väzby aj o preventívnu.

Dva mesiace sa Sme rodina snažila tlačiť na ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú (Za ľudí), aby upravila podmienky kolúznej väzby. Keď sa to nedarilo, predložilo hnutie Borisa Kollára vlastný návrh, čím vyvolalo ďalší koaličný spor.

Predseda parlamentu sa netajil tým, že tak robia preto, aby pomohli bývalému šéfovi Slovenskej informačnej služby Vladimírovi Pčolinskému, ktorého do funkcie nominovali.

Po utorkovom rozhodnutí Najvyššieho súdu sa však zdajú byť všetky tieto snahy márne. Senát Pavla Farkaša, Martiny Zeleňákovej a Petra Hatalu totiž Pčolinskému rozšíril dôvody väzby. Senát rozhodoval o jeho sťažnosti proti rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu z 1. mája, ktorý jeho žiadosti o prepustenie z väzby nevyhovel.

Farkašov senát Pčolinského sťažnosť v utorok ako nedôvodnú zamietol.

Video: V marci zadržali šéfa SIS Pčolinského, Miro Kern vtedy vysvetlil dôvody (Autori: Miro Kern, Martina Koník)

„Najvyšší súd zároveň na podklade sťažnosti prokurátora zmenil dôvody väzby u obvineného tak, že ich rozšíril aj o dôvody preventívnej väzby,“ potvrdila hovorkyňa Alexandra Važanová.

Ak by Pčolinský ostával vo väzbe len z kolúznych dôvodov, mal v auguste, teda po piatich mesiacoch od zadržania, šancu dostať sa na slobodu. Počítal s tým návrh poslankyne Sme rodina Petry Hajšelovej a za určitých podmienok aj návrh ministerky Márie Kolíkovej. Nové rozhodnutie Najvyššieho súdu znamená, že o túto príležitosť bývalý šéf SIS prišiel.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Boris Kollár

Kolúzna väzba

Mária Kolíková

Vladimír Pčolinský

Slovensko

Teraz najčítanejšie