Denník N

AstraZeneca bude už len pre ľudí nad 60 rokov. Čo sa ešte mení pri vakcínach a kedy budú na výber? (otázky a odpovede)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Štát zastavil možnosť odhlásiť sa z druhej dávky AstraZenecy, ľudia sa chceli prehlasovať na Pfizer. Čo všetko je ešte pri očkovaní nové a ako to bude s certifikátmi potrebnými na cestovanie?

Každým týždňom sa menia podmienky očkovania. Aktuálnou novinkou je, že keď štát znovu spustí očkovanie prvou dávkou AstraZenecy, bude už určená len pre ľudí vo veku 60 rokov a viac.

Doteraz bola vyčlenená pre mladších. Po problémoch so zrazeninami a najmä pre výpadky dodávok Slovensko očkovanie AstraZenecou pozastavilo. Zmena príde, keď začne chodiť viac dodávok tejto vakcíny.

Dali sme dohromady aktuálne otázky a odpovede aj o tom, či bude možné vyberať si vakcíny a aj konkrétny termín očkovania.

 

Bude sa ešte očkovať prvou dávkou vakcíny od AstraZenecy?

Áno, ak príde dostatok vakcín. „Očkovanie prvou dávkou AstraZenecy sa spustí, len čo bude dostatok tejto vakcíny na Slovensku a budú v prvom rade pokrytí tí ľudia, ktorí čakajú na druhú dávku tejto očkovacej látky,“ tvrdí ministerstvo.

Dnes sú dodávky vakcín malé a stačia len pre druhé dávky. Ak by prišlo vakcín viac, môže sa spustiť aj očkovanie prvou dávkou. Nie je však jasné, aké dodávky prídu. O ich rozsahu na ďalší týždeň sa štát väčšinou dozvie až koncom týždňa. Nedá sa preto veľmi plánovať, ako dodávky použiť.

Pre koho bude prvá dávka vakcíny od AstraZenecy?

Tu nastáva výrazná zmena.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie