Denník N

Počas núdzového stavu ukradol päť žemlí a skončil v base. Na slobode ho doháňa alkohol a dlhy

Lukáš Kalina. Foto – Deník N/Prokop Vodrážka
Lukáš Kalina. Foto – Deník N/Prokop Vodrážka

Keď ho takmer pred rokom Mestský súd v Brne odsúdil na dva roky za mrežami, stal sa v Česku zo dňa na deň nechcenou celebritou.

Lukáš Kalina bol totiž prvým verejne známym prípadom človeka, ktorý bol za banálnu krádež počas núdzového stavu pre pandémiu tvrdo potrestaný.

Od februára je na slobode, ale jeho návrat k normálnemu životu je stále vzdialený, teda ak k nemu vôbec niekedy dôjde. Kalinovi a jemu podobným systém príliš pomôcť nevie. Ani oni sami si poradiť nedokážu.

Volali exekútori, tak sa zbavil telefónu

Za to, že ukradol päť kusov pečiva, nakoniec Lukáš Kalina strávil vo väzení celkom trištvrte roka. Už predtým bol muž s psychickými problémami a so závislosťou od alkoholu za krádeže podmienečne potrestaný. Na slobodu sa vrátil vo februári. Odvtedy sa jeho situácia ani stav príliš nelepšia.

Býva u kamarátov, denne sa strachuje pre dlhy a opäť sa vrátil k pitiu. Nemá plán, vyhliadky ani cieľ. „Pustili ma z brány, dali mi veci a šiel som von,“ opisuje.

Prespáva vo Vsetíne v jednoizbovom byte u svojho kamaráta. Poznajú sa krátko. Vlastne je to skôr známy jeho kamaráta. Ako sa tu Kalina ocitol, ani sám nevie. Po výkone trestu najprv zamieril pozdraviť rodičov, zostať u nich však

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Vzťahy

Rodina a vzťahy, Zdravie

Teraz najčítanejšie