Denník N

Bieloruská čierna diera, ktorú roky nedokážeme potrestať a aj teraz prichádza len klišé

Lukašenko je pri moci od roku 1994. To boli aj posledné slobodné voľby v krajine. Foto - TASR/AP
Lukašenko je pri moci od roku 1994. To boli aj posledné slobodné voľby v krajine. Foto – TASR/AP

Pirátstvu sa darí – priamo v srdci Európy. A európski lídri s tým zatiaľ nič nerobia.

Autor je britský novinár a spisovateľ

Toto je poučenie z nedeľňajšieho bezohľadného a drzého výčinu bieloruského diktátora Alexandra Lukašenka, pri ktorom bieloruská stíhačka prinútila pristáť lietadlo spoločnosti Ryanair letiace z Atén do Vilniusu na letisku pri Minsku.

Jeho cieľom bolo zmocniť sa jedného z lídrov opozície, dvadsaťšesťročného Romana Protaseviča, ktorý bol na palube. Odkedy sa tak stalo, už sme o ňom, ani o jeho 23-ročnej priateľke Sofii Sapegovej nič nepočuli. Zmizli v čiernej diere v srdci Európy, ktorá pohlcuje a ničí svojich kritikov – a robí to beztrestne.

Môžeme si len predstavovať, aké hrôzy teraz prežívajú títo dvaja odvážni mladí ľudia. Svedkovia hovoria o bití, mučení a znásilňovaní, ktoré má režim na svedomí.

Žiadny terorista

Scéna z paluby po tom, čo stíhačka začala nútiť lietadlo zmeniť kurz, je srdcervúco dojímavá. Protasevič dal hlavu do dlaní a prosil palubný personál spoločnosti Ryanair, aby nepristáli v Minsku: vysvetľoval, že uteká pred režimom a hovoril „zabijú ma“. Keď ho bieloruskí úradníci odvádzali z lietadla, viditeľne sa triasol. Čaká ho tvrdé vypočúvanie, dlhé väzenie alebo dokonca trest smrti pre falošné obvinenie z „terorizmu“.

Aj keď bolo lietadlo len dve minúty od bezpečného litovského vzdušného priestoru, posádka spoločnosti Ryanair nemohla pre ochranu svojich 171 cestujúcich urobiť nič. Túto skutočnosť podčiarklo bojové lietadlo MIG-29, ktoré bolo ostentatívne vyzbrojené raketami vzduch-vzduch a sprevádzalo civilný stroj na minské letisko.

Protasevič nie je terorista. Je to očarujúci, schopný a vzdelaný mladý muž, ktorého jediným zločinom má byť, že je efektívnym kritikom Lukašenkovho režimu. Bol v Grécku, aby informoval o ceste neúnavnej vodkyne bieloruskej opozície Sviatlany Cichanovskej, ktorej manžel je jedným z 36-tisíc ľudí väznených režimom – a pokračuje v boji v exile.

Protasevič má rád svoj život v susednej baltskej krajine milujúcej svoju slobodu. Spoluzakladal nezávislé médium NEXTA, ktoré má už milión predplatiteľov. Bolo aj v centre minuloročných opozičných protestov a odhaľuje korupciu, brutalitu a absurditu posledného európskeho diktátora. O materiál nemá núdzu.

Režim ponorený v krvi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bielorusko a Lukašenko

Komentáre

Teraz najčítanejšie