Denník N

Akčný film s Tomom Cruisom alebo vesmírna dráma? USA a Rusko súťažia o prvý celovečerný film natočený vo vesmíre

Tom Cruise počas rozhovoru k filmu Mission: Impossible - Fallout. Zdroj - TASR/AP
Tom Cruise počas rozhovoru k filmu Mission: Impossible – Fallout. Zdroj – TASR/AP

Vesmírne preteky sa presunuli do kinematografie.

Prvý človek na orbite Zeme – Rusko. Prvý človek na Mesiaci – USA. Prvá žena vo vesmíre – Rusko.

Šesťdesiat rokov od letu Jurija Gagarina do vesmíru sa príležitosti na veci, ktoré môže človek urobiť vo vesmíre prvýkrát, pomaly míňali.

No stará súťaživosť je späť v podobe pretekov, kto natočí vo vesmíre prvý celovečerný film.

Natočiť celovečerný film je aj pri obmedzenej produkcii práca pre desiatky ľudí. No ak ho chcete nakrúcať vo vesmíre, musíte absolútnu väčšinu svojich kolegov nechať na Zemi.

Hypotetická týždenná misia pre štyroch ľudí na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) stojí podľa cenníka NASA približne 12,5 milióna dolárov. Spolu s letenkou na ISS to vychádza na viac než 55 miliónov na osobu. Je možné, že filmové štúdio nebude platiť bežnú sumu, keďže projekt prinesie publicitu všetkým zúčastneným.

Tom Cruise vo vesmíre

Napriek drahej produkcii, iným pravidlám fyziky než tým, na ktoré sú filmári zvyknutí na Zemi, či stiesneným filmovacím priestorom sa americký akčný film natočený vo vesmíre chystá už rok.

Zdá sa, že projekt má na svojej strane všetkých potrebných partnerov. Patrí k nim Elon Musk, ktorý vlastní spoločnosť SpaceX, takže dokáže štáb na ISS dopraviť, a NASA, ktorá musí poskytnúť súhlas na pobyt vo svojich moduloch stanice.

„Potrebujeme popularizáciu cez médiá, aby sme inšpirovali novú generáciu inžinierov a vedcov, aby sa ambiciózne plány @NASA stali skutočnosťou,“ tweetoval vtedy spolu s obrázkom Medzinárodnej vesmírnej stanice Jim Bridenstine, bývalý riaditeľ NASA.

„Mala by to byť veľká zábava!“ odpovedal mu Musk.

Hlavným hrdinom filmu by mal byť Tom Cruise. Herec je známy tým, že svoje akčné scény hrá sám a nevyužíva kaskadérov.

V rámci série filmov Mission Impossible visel zo vzlietajúceho Airbusu A400m či šplhal na najvyššiu budovu sveta Burdž Khalifa.

Kaskadérske výkony Toma Cruisa. Zdroj – YouTube/FilmArtsy

Na vesmírnu stanicu, vzdialenú od povrchu Zeme 408 kilometrov, by mal spolu s režisérom Dougom Limanom cestovať už v októbri tohto roku. Dvojica už v minulosti spolupracovala na filme Na hrane zajtrajška z roku 2014 (Edge of Tomorrow).

Pred cestou do vesmíru bude musieť Cruise aj Liman absolvovať náročný fyzický aj psychický výcvik. Obaja budú mať v čase plánovaného nakrúcania po päťdesiatke.

Ruská dráma 

Na ISS sa možno stretnú s ruským štábom. Rusi plánovali nakrúcať na ISS už dlhšie, no konkrétnejšie informácie o svojom filme a jeho obsadení oznámili až tento mesiac. Štart misie naplánovali na 5. októbra.

Ruská vesmírna agentúra Roskosmos oznámila, že film sa bude volať Výzva. Hlavnú úlohu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Technológie

Vesmír

Kultúra, Veda

Teraz najčítanejšie