Denník N

Ruské médiá už šíria konšpirácie: Útok na Charlie Hebdo zosnovali Američania

Konšpirátori útok na Charlie Hebdo už využili na nové protizápadné či protižidovské teórie. Foto - TASR
Konšpirátori útok na Charlie Hebdo už využili na nové protizápadné či protižidovské teórie. Foto – TASR

Ruskí konšpirátori vinia americkú tajnú službu, na Blízkom východe zase antisemitskí aktivisti Mossad.

Len deň prebehol od teroristického útoku na francúzsky satirický týždenník a na ruskom serveri a v televízii Life News sa už objavila prvá konšpiračná teória, ktorá za ním videla Západ.

Za všetkým hľadaj USA

“Verím, že za útočníkmi, ktorí spáchali krvavý útok na redakciu Charlie Hebdo, stáli americké tajné služby,” citovalo prokremeľské médium ruského politológa Alekseja Martynova.

“Chcem povedať, že posledné roky a desaťročia je takzvaný islamský terorizmus v rukách jednej z najmocnejších tajných služieb na svete, mám na mysli USA,” povedal.

Aleksej Martynov je šéfom ruského Medzinárodného inštitútu pre nové štáty, ktorý vznikol krátko po vojne v Gruzínsku v roku 2008.

Podľa rádia Slobodná Európa sa inštitút snaží promovať proruské separatistické regióny na ruskej periférii, ako napríklad Abcházsko či Južné Osetsko, ktoré podľa medzinárodného práva, ale napríklad aj slovenskej diplomacie, sú stále súčasťou Gruzínska.

Ruské médiá aj politici podľa rádia často vyťahujú konšpiračné teórie, v ktorých hrá tradičnú úlohu strašiaka Západ. Či už to bolo pri 11. septembri, vojne na Ukrajine, alebo najnovšie prudkom páde cien ropy, ktorá už teraz klesla pod 49 dolárov.

Dvojaký prístup

Ako si všimol New York Times, v Rusku sa po teroristických útokoch vo Francúzsku hneď vytvorili dva tábory: jeden, na oficiálnej úrovni, ich hneď odsúdil a vyjadril solidaritu, druhý, hlavne na sociálnych sieťach a prokremeľských televíziách, okamžite začal obviňovať ruského najobľúbenejšieho strašiaka.

“Bol teroristický útok v Paríži zosnovaný Američanmi?” pýtal sa ruský najčítanejší bulvár Komsomoľskaja Pravda.

Komentovanie útokov na Charlie Hebdo sa v Rusku nesie aj v náboženskom duchu, keď je hlavným vinníkom liberálna demokracia a urážlivá sloboda slova.

“Karikaturisti z Francúzska zosmiešňovali nielen moslimov, ale tým najhorším a najrúhavejším spôsobom urážali aj nášho pána Ježiša Krista a ich trest je bezpochyby spravodlivý,” napísal na ruskej sociálnej sieti Vkontakte pravoslávny aktivista Dmitrij Corionov alias Dimitry Enteo, ktorý pred francúzskou ambasádou zorganizoval antiprotest.

V minulosti, ako pripomína New York Times, patril medzi najzapálenejších odporcov aktivistov LGBT či odsúdených punkeriek Pussy Riot.

Za všetkým hľadaj Mossad

Neprešlo ani 24 hodín, čo si turecký premiér Ahmet Davutoglu osobne uctil pamiatku 17 ľudí zavraždených islamistami v Paríži, a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zvolil podľa Financial Times konfrontačný štýl.

“Dvojakosť Západu je zjavná. Ako moslimovia nikdy nestojíme na strane terorizmu či masakier, nenávisti, za masakrami je len islamofóbia,” povedal turecký prezident s čoraz autokratickejšími metódami. “Páchatelia sú jasní: francúzski občania čelili masakre a moslimovia majú byť z toho obvinení,“ dodal Erdogan v pondelok na tlačovej konferencii.

Starosta Ankary z Erdoganovej vládnej Strany rozvoja a spravodlivosti Melih Gokcek v ten istý deň zaútočil na Izrael. “Za takýmito incidentmi je definitívne Mossad… zvyšuje to nenávisť proti islamu,” povedal Gokcek podľa Financial Times a spojil útoky s francúzskymi krokmi smerujúcimi k uznaniu Palestíny.

Po útokoch na Charlie Hebdo sa podľa americkej Ligy proti hanobeniu (Anti-Defamation League) najmä v arabskom svete, ale, aj v USA či v Indii, začali šíriť antisemitské konšpiračné teórie. Podľa nedávneho prieskumu ligy na Blízkom východe a v severnej Afrike až 74 percent opýtaných malo blízko k antisemitským postojom.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Útok na Charlie Hebdo

Svet

Teraz najčítanejšie