Denník N

Facebookom sa šíri kompro na bieloruského novinára, na hajlujúcich mužov sa nepodobá

Podľa statusu, ktorý mal skoro dvetisíc zdieľaní, majú byť na oboch fotkách rovnakí muži.
Podľa statusu, ktorý mal skoro dvetisíc zdieľaní, majú byť na oboch fotkách rovnakí muži.

Fámu o tom, že zadržaný bieloruský novinár hajloval, pomáha šíriť aj poslanec Smeru Ľuboš Blaha.

Bezprostredne po únose lietadla Ryanairu, z ktorého bieloruské bezpečnostné zložky vyvliekli novinára Ramana Prataseviča, sa sociálnymi sieťami začali šíriť príspevky, ktoré sa snažia odkloniť pozornosť od tejto akcie.

Tie najchytľavejšie vykresľujú Prataseviča ako neonacistu.

„A čo je úplná pecka – chlapík vraj zo všetkého najradšej hajluje. Normálny nácek,“ napísal napríklad poslanec Smeru a tradičný šíriteľ internetových fám Ľuboš Blaha.

Táto fáma vznikla na základe fotiek, ktoré údajne zachytávajú mladého Prataseviča so zdvihnutou pravicou. V skutočnosti fotky hajlujúcich mužov nepripomínajú novinára už na prvý pohľad. Títo muži majú odlišné vlasy, obočie i ďalšie črty tváre.

Český fact-checkingový projekt Fakticke.info zistil, že fotky hajlujúcich mužov sa objavili na niektorých ruských weboch už v rokoch 2015 a 2016, až doteraz ich nikdy nespájali s Pratasevičom.

„Náš projekt má k dispozícii softvér, ktorý môže porovnať biologické znaky na fotografiách. Softvér nenašiel takmer žiadnu podobnosť medzi mladíkmi na fotografii a Ramanom Pratasevičom,“ napísal šéfredaktor portálu Jan Cemper.

Podľa facebookového mýtu má byť so zdvihnutou pravicou novinár Pratasevič.

Virálna fáma

Okrem Blahu sa na tieto fotky odvolával aj poslanec českej populistickej strany SPD Jaroslav Holík. Na slovenskom Facebooku je zatiaľ najúspešnejší status užívateľa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bielorusko a Lukašenko

Hoaxy a propaganda

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie