Denník N

Ľudia z laboratória vo Wu-chane skončili na jeseň 2019 v nemocnici, píše americký denník. Teória o úniku sa vracia

Nemocnica vo Wuchane, kde prijímali prvých pacientov s covidom. Foto - TASR/AO
Nemocnica vo Wuchane, kde prijímali prvých pacientov s covidom. Foto – TASR/AO

Zdroje z americkej tajnej služby netvrdia, že zamestnanci mali covid, no USA žiada ďalšie vyšetrovanie. Čína tvrdí, že to nie je pravda. 

Hypotézu o tom, že nový koronavírus SARS-CoV-2 nechtiac unikol z čínskeho laboratória, vlani niektoré americké médiá opisovali ako konšpiračnú teóriu, ktorú šíri Donald Trump.

Teraz sú už pri tvrdení o hoaxe opatrnejšie a bývalý americký prezident sa z toho teší.

„Mne to bolo zjavné už od začiatku, ale ako zvyčajne ma za to tvrdo kritizovali. Teraz všetci hovoria, že som mal pravdu,“ povedal Trump pre New York Post.

Nie je isté, že Donald Trump mal pravdu, rovnako to ani „všetci“ nehovoria.

No americkí predstavitelia aj niektorí experti uznávajú, že táto možnosť o pôvode koronavírusu, ktorý spôsobil najhoršiu celosvetovú pandémiu od španielskej chrípky, je teraz pravdepodobnejšia ako predtým a treba ju poriadne vyšetriť.

Aj keď nie až taká pravdepodobná ako oficiálna verzia, že vírus prirodzeným spôsobom preskočil na človeka z netopiera, prípadne z iného zvieraťa.

Informácie z WSJ

Prispeli k tomu aj informácie, ktoré zverejnil americký denník Wall Street Journal. Podľa jeho zdrojov v novembri 2019 traja zamestnanci wuchanského virologického inštitútu ochoreli a išli do nemocnice s príznakmi, ktoré sa podobali na to, čomu sa neskôr začalo hovoriť covid-19. Tieto príznaky sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie