Denník N

Herec Marek Geišberg píše o Martine: Nech sa rozbehnete ktorýmkoľvek smerom, vždy dorazíte do lesa

Marek Geišberg. Foto N - Tomáš Benedikovič
Marek Geišberg. Foto N – Tomáš Benedikovič

Keď som bol dieťa, bývali sme v Martine na Ľadovni, na kraji sídliska, neďaleko Mädokýša. Mám na to veľmi pekné spomienky. Väčšinu času som trávil s kamarátmi v lese. Keď sme sa sťahovali do Trnavy, my s bratom Martinom sme neboli veľmi nadšení.

Po štúdiu na VŠMU som dostal ponuku hosťovať v Slovenskom komornom divadle v Martine a hneď po premiére mi ponúkli zmluvu na plný úväzok. Keďže som Martin poznal od detstva, ponuku som bez váhania prijal. Nielen kvôli mestu, ale predovšetkým kvôli výbornému kolektívu a skvelým hercom.

Každý mladý človek má nejaké očakávania. Ja som od začiatku vedel, že je tu výborné divadlo. Môj otec tu pôsobil niekoľko rokov, pamätám si toto divadlo od detstva ako veľmi príjemné, rodinné prostredie. Po rokoch som prekvapený hlavne zo seba. Nemám takú chuť ako kedysi. Kedysi som nerobil žiadne rozdiely, dnes ma niektoré tituly bavia menej ako ostatné. Zlenivel som, keby som mohol, hrával by som menej a radšej chodil častejšie so synmi po horách. Ale v týchto časoch si treba vážiť, že má človek vôbec nejakú prácu, takže večer idem do divadla a budem sa snažiť, ako budem vedieť.

V každom divadle je úplne iná atmosféra, ľudia, zvyky, disciplína. A práve preto je pre mňa každá „hosťovačka“ takým malým útekom. Som veľmi vďačný za každú príležitosť a vždy sa ju snažím využiť, ak je to v mojich možnostiach. Teraz hosťujem napríklad v Košiciach, kde sme na jeseň oprášiť hru Pygmalion, ale divadlo museli na nejaký čas zavrieť.

Dôležité je, že sa to pomaly vracia do akého-takého normálu. Dúfam, že to bude už len lepšie.

Divákov máme zatiaľ dosť. Veľká vďaka všetkým. Snáď to zvládneme.

Vždy dorazíte do lesa

Mesto Martin je špecifické tým, že ho z každej strany obklopujú krásne vysoké hory. Nech sa rozbehnete ktorýmkoľvek smerom, vždy dorazíte do lesa. To je podľa mňa fantastické. Ktoré miesta mám najradšej? Napríklad

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Martine

Kultúra v karanténe

Príroda

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie