Denník N

Únos západnej spokojnosti

Ilustrácia – Vizár
Ilustrácia – Vizár

Únos lietadla je Lukašenkovým odkazom pre opozíciu, ale aj pre Európsku úniu. Bieloruský diktátor jej hovorí, že z jej členov môže urobiť hlupákov, kedykoľvek mu to vyhovuje, pretože sú slabí.

Autor je poľský politológ

Bieloruský prezident Aleksandr Lukašenko opäť predviedol, kam až je schopný zájsť v boji proti svojim súperom. V nedeľu 23. mája nasadil stíhačku MiG-29, ktorá prinútila zmeniť smer komerčného lietadla krátko predtým, ako opustilo bieloruský vzdušný priestor. Cieľom bolo zadržať Ramana Prataseviča, bývalého šéfredaktora bieloruskej opozičnej stránky Nexta.

Nepolapiteľný prízrak

Prečo by režim, na ktorý už uvalili sankcie USA a EÚ, zašiel tak ďaleko, že by uniesol lietadlo smerujúce z jedného členského štátu do druhého, nie je ťažké pochopiť. Nexta je Lukašenkov verejný nepriateľ číslo jeden. Od podvodných prezidentských volieb, ktoré sa konali vlani v auguste, je najdôležitejším sprostredkovateľom informácií v Bielorusku.

Okrem správ o násilných zákrokoch bieloruských bezpečnostných síl proti pokojným demonštrantom poskytovala Nexta denne aj informácie o tom, kedy, kde a ako sa mohli Bielorusi mobilizovať počas protestov proti Lukašenkovmu falošnému volebnému víťazstvu. Jej nedeľné výzvy na Národný pochod za slobodu priviedli do ulíc Minska až 200-tisíc ľudí. A všetci títo demonštranti presne vedeli, čo majú robiť, pretože sa riadili príručkou, ktorú vydal Pratasevič a jeho kolega, zakladateľ Nexty Stepan Putilo.

Po tomto bezprecedentnom povstaní Lukašenkov režim spanikáril. Mal na to dobrý dôvod. Nexta totiž zhromažďovala a publikovala informácie a fotografie z celého Bieloruska. Každá správa, fotografia a výzva na akciu, ktorú stránka zverejnila, sa dostala k ľuďom po celej krajine či dokonca po celom svete. Kľúčom k moci Nexty bolo, že sa usadila mimo Bieloruska – vo Varšave. Lukašenkov režim nemohol prerušiť internetové pripojenie ani ho uväzniť či zastreliť, ako to bolo v prípade opozičných médií a demonštrantov v samotnom Bielorusku. Lukašenka nepochybne rozzúrila skutočnosť, protesty neriadila ani tak Svetlana Cichanovská, podľa všetkého skutočná víťazka augustových volieb, ale nepolapiteľný prízrak spoza hraníc Bieloruska.

Od marcového uvedenia dokumentárneho filmu, ktorý odhaľuje Lukašenkovo nezákonne nadobudnuté bohatstvo, bol Lukašenko pripravený urobiť čokoľvek, len aby zničil svoju nočnú moru. V jeho mysli predstavuje Nexta základný kameň, ktorý spája rôzne fronty odporu.

Odkaz pre opozíciu

Keď už bolo lietadlo na ploche minského letiska, letmo prehliadli cestujúcich i ich batožinu a potom rýchlo zadržali mladého novinára a jeho priateľku. Zadržanie Pratasevičovej priateľky je klasickou metódou KGB, najmä ak je jej zámerom získať priznanie. Pratasevič je pre Lukašenka nesmierne cenným úlovkom, pretože ako predpokladá diktátor, udržiava kontakty prakticky so všetkými bieloruskými aktivistami. Napokon, už deň po zmocnení sa Prataseviča režim zverejnil video, na ktorom sa priznáva k svojej účasti na proteste.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bielorusko a Lukašenko

Komentáre

Teraz najčítanejšie