Denník N

Silné, sebavedomé, milujúce. Také sú ženy na maľbách Kataríny Janečkovej Walshe

Katarína Janečková Walshe: How to Handle Wild Woman, 2020
Katarína Janečková Walshe: How to Handle Wild Woman, 2020

„Lásku a podporu som cítila celé detstvo, možno preto som nikdy nemala pocit, že niečo nedokážem,“ hovorí Katarína Janečková Walshe, slovenská maliarka žijúca striedavo v Texase a v New Yorku, ktorej maľby ilustrujú celé vydanie štvrtkových novín.

Tento rok sa Kataríne Janečkovej Walshe začal intenzívne. Ešte pred mrazivou kalamitou, ktorá na niekoľko dní ochromila takmer celý Texas, kde žije, stihla aspoň na diaľku otvoriť svoju sólovú výstavu v Berlíne.

Priestoru galérie Dittrich & Schlechtriem dominovalo obrovské trojmetrové plátno bez rámu. Že bol na ňom medveď ako symbol muža, nie je pre jej maľby nič nové. V tomto prípade sa však do zvieracej kože obrovskej divokej šelmy prezliekla aj postava ženy, inokedy zvodne nahá, v posledných rokoch odetá maximálne do kovbojských čižiem.

Napriek možnému napätiu vyžaruje celá scéna mimoriadny pokoj, ba priam harmóniu. Akoby toto plátno bolo odpoveďou na otázku, čo sú „tajomstvá šťastnej domácnosti“, ako výstavu nazvala (Secrets of happy Household).

„V maľbách často spracúvam svoje najväčšie dilemy aj životné drámy, veci, ktoré prežívam a ktoré sa snažím vyriešiť. A často je na to nevyhnutný humor,“ hovorí Katarína Janečková Walshe.

Katarína Janečková Walshe: Dishwashing in Texas III, 2019
Katarína Janečková Walshe: Iron Man, 2018
Katarína Janečková vo svojom ateliéri v texaskom Corpus Christi. Foto – Malone

Byť doma je vzácne

Je to vzácna, a dokonca dvojnásobná príležitosť zastihnúť ju v Bratislave. Na konci apríla otvorila výstavu Eyes (Half-Way) Open s umelcom Malonem v Ateliéri XIII, 7. júna príde na rad aj sólová výstava v bratislavskej galérii White & Weiss.

„Tento rok som si naplánovala toľko výstav, že pocit nadšenia sa u mňa strieda s pocitom zúfalstva,“ hovorí Katarína Janečková Walshe, ktorá žije prevažnú časť roka v americkom Texase a v New Yorku. Po bratislavských výstavách ju v tomto roku ešte čakajú výstavy v Atlante, na Taiwane a v Šanghaji.

„Je to pre mňa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Umelecké noviny

Vizuálne umenie

Kultúra

Teraz najčítanejšie