Denník N

Lengvarského reforma: rozdelí nemocnice aj podľa vzdialenosti od bydliska a určí im, ako rýchlo majú vyšetriť pacienta

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Nemocnice by sa mali rozdeliť na päť skupín. Tie najbližšie poskytnú jednoduchšiu starostlivosť, napríklad transplantáciu srdca majú robiť na jednom mieste v republike. Reforma má umožniť aj obnovu nemocníc a výstavbu nových.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) prichádza s veľkou reformou nemocníc.

Chce ich rozdeliť na komunitné a regionálne, ktoré má mať každý blízko domova, ale budú poskytovať iba základnú starostlivosť, komplexné nemocnice vo väčších mestách by mali liečiť väčšinu chorôb a koncové a národné nemocnice by sa mali viac špecializovať.

Reformu nemocníc a ich rozdelenie chcela presadiť už ministerka Andrea Kalavská (nominantka Smeru) za vlády Petra Pellegriniho. Smer na čele s Robertom Ficom ju však zastavil.

Podstata Lengvarského reformy je podobná – povedať, na čo má pacient nárok, a rozdeliť nemocnice podľa toho, akú komplikovanú starostlivosť môžu poskytovať.

Reformu má už ministerstvo pripravenú, diskutujú o nej už aj koaliční partneri a odborná verejnosť. Po dohode by zhruba v auguste mali zverejniť konečnú podobu a parlament by mal zákony schvaľovať v decembri.

Zmeny by potom mali začať platiť postupne od januára budúceho roku. Schválenie reformy je podmienkou, aby Slovensko mohlo čerpať peniaze z plánu obnovy napríklad aj na rekonštrukciu a stavbu nemocníc.

Po reforme by sa nemocnice nemali rušiť, ale

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Reforma nemocníc

Slovensko

Teraz najčítanejšie