Denník N

Budaj videl z vrtuľníka simulované záplavy na Dunaji aj čierne stavby. Pohrozil ich zbúraním (+ foto a video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Dunajské brehy pod Šamorínom v týchto dňoch zaplavuje voda. Je to zámer, ktorý má pomôcť prírode v lužných lesoch. Pre čierne stavby pustili na poslednú chvíľu menej vody, o rok to už môže byť inak. 

Pod Bratislavou sú záplavy. No tieto sú riadené. Voda zaplavuje lužné lesy okolo Dunaja.

Vodohospodári vypúšťajú viac vody do chránenej oblasti Dunajské luhy už druhýkrát tento rok. Doteraz záplavy simulovali iba na jar, no na tlak bratislavských ochranárov, ktorí majú blízko k súčasnému ministrovi životného prostredia Jánovi Budajovi (OĽaNO), robia aj letné záplavy. Ochranári presviedčajú ministra, aby bolo o rok vody ešte viac.

Tohtoročné umelé záplavy trvali na jar 34 dní, tie aktuálne letné potrvajú 15 dní. Vodu do krajiny púšťa malá vodná elektráreň Dobrohošť, ktorej stavidlá sú preto vyššie než zvyčajne.

Simulované záplavy sa robia preto, aby sa pomohlo prírode a vzácnym mokradiam. Vodná hladina sa dvíha, prúd prináša do územia živiny a prekysličuje vodu.

Minister Ján Budaj, pod ktorého patria vodohospodári, si bol zatopené Dunajské luhy pozrieť aj z vrtuľníka. Tvrdí, že v záplavových lokalitách môže byť až 260 objektov, ktoré tam nemajú čo hľadať, a avizuje ich odstránenie.

Video: Ako vyzerajú simulované záplavy zo vzduchu (autori: Vodohospodárska výstavba a Martina Koník)

Záplavy mali byť väčšie, stopli ich v poslednej chvíli

Momentálne vypúšťa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Ochrana prírody

Životné prostredie

Slovensko

Teraz najčítanejšie