Denník N

Vedci upozorňujú vládu i prezidentku: Nechajte Múzeum SNP ministerstvu kultúry

Múzeum SNP v Banskej Bystrici. Foto - TASR
Múzeum SNP v Banskej Bystrici. Foto – TASR

Prekáža niekomu inštitúcia, ktorá nesie v názve SNP, pýta sa riaditeľ Pamätníka Lidice. Petíciu proti prechodu múzea pod ministerstvo obrany podpísalo 5000 ľudí.

Historici zo Slovenska, z Česka aj Francúzska nepovažujú za dobrý nápad, aby sa Múzeum SNP v Banskej Bystrici presťahovalo spod pôsobnosti ministerstva kultúry pod ministerstvo obrany.

Petíciu za zachovanie Múzea SNP v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva kultúry podpísalo od 7. do 25. mája 5044 ľudí vrátane profesora na parížskej Sorbonne Alaina Soubigoua, známeho historika Ivana Kamenca či profesora Eduarda Nižňanského z Univerzity Komenského v Bratislave.

Informáciu o tom, že Múzeum SNP v Banskej Bystrici sa začlení pod Vojenský historický ústav, oznámila ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) na začiatku mája s odôvodnením, že nepotrebujeme dve múzeá s vojenskou tematikou. Reakcia odbornej verejnosti je odmietavá.

Nespokojní vedci

„S múzeom spolupracujem už vyše 50 rokov. Pripravovaná reforma je absurdná a škodlivá nielen pre Múzeum SNP, ale aj pre historickú obec na Slovensku,“ zdôvodnil svoj podpis pod petíciou vedúci pracovník Historického ústavu SAV Ivan Kamenec.

Múzeum vzniklo v roku 1955, teda jedenásť rokov po vypuknutí Povstania. Do dnes už ikonickej budovy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Jaroslav Naď

Natália Milanová

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie