Denník N

Hokej je skvelá politika, vyhlásil Lukašenko a ďalších 20 rokov sa tým riadil. Až ho ponížila Škoda

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko takto kondoloval obetiam leteckého nešťastia, pri ktorom zomrel aj Pavol Demitra. Foto - TASR/AP
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko takto kondoloval obetiam leteckého nešťastia, pri ktorom zomrel aj Pavol Demitra. Foto – TASR/AP

„Bieloruský prezident sa na klzisku nestratil,“ napísal ruský denník Kommersant. Bolo to v roku 2001 po tom, ako ním vedený bieloruský tím vyhral v Moskve nad ruským 8:3, pričom sám Alexandr Lukašenko strelil s číslom 99 na chrbte jeden gól. Bol to súboj tímov zložených zo športovcov a politikov.

„Šport je diplomacia a politika. Vlastne nie, je to skvelá politika, zvlášť ľadový hokej,“ povedal Lukašenko podľa BBC, ktorá vtedy upozornila, že po celej krajine dal postaviť množstvo ľadových plôch.

Odvtedy v Minsku vyrástol pompézny hokejový štadión pre 15-tisíc divákov, Bielorusi vyradili z olympiády v roku 2002 Švédov, ich klub hrá v KHL a v roku 2014 zorganizovali majstrovstvá sveta.

Ich prezident sa rád štylizuje do pozície fyzicky zdatného športovca a športovanie odporúča aj obyvateľom Bieloruska.

„Ak budete ignorovať šport, nikdy sa z vás nestane líder,“ povedal podľa svojho oficiálneho webu počas návštevy Akadémie verejnej správy. „Šport je dôležitý pre zdravie a výkonný profesionál potrebuje dobré zdravie,“ dodal.

Tvrdí o sebe, že „športuje niekoľko hodín denne“. Pravidelne hráva amatérsku hokejovú ligu, pričom začínal ako futbalista, no pre zranenia kolena musel prestať. V detstve trénoval cezpoľný beh, v ktorom pretekal na národnej úrovni aj počas svojho mandátu začiatkom tisícročia.

„Hokej je pre Lukašenka osobnou záležitosťou. Šport miluje a zdá sa, že hokej je jeho najobľúbenejší. Nosí číslo jeden a asi ani netreba hovoriť, že jeho tím vždy víťazí a prezident musí skórovať,“ vysvetľuje pre Denník N bieloruský zahraničnopolitický analytik Aľaksej Kažarski z Univerzity Komenského v Bratislave.

Zastavili ho autá a mazivá

Od začiatku minulého roka to však Lukašenkovi (nielen) v hokeji až tak nevychádza.

Lukašenkovo nešťastné „hokejové“ obdobie sa začalo v marci 2020, keď

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bielorusko a Lukašenko

Hokej

MS v hokeji

  • finále: Kanada - Nemecko 5:2
  • Slovensko skončilo na 9. mieste

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie