Denník N

Štátny tajomník Klus: Cestovanie nebude také voľné ako posledné leto (+ podcast a video)

Martin Klus. Foto N - Vladimír Šimíček
Martin Klus. Foto N – Vladimír Šimíček

Spojené štáty, Kanada aj Veľká Británia by v krátkom čase mohli byť zelenými krajinami, hovorí v rozhovore Martin Klus. Ani jemu sa nepodarilo získať certifikát o očkovaní.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Od pondelka budú platiť nové pravidlá pri cestovaní po svete. Vláda schválila cestovateľský semafor, ktorý rozdelil krajiny na čierne, červené a zelené. Každej farbe priradil pravidlá, ktoré budú povinné pre všetkých vracajúcich sa.

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus (SaS) v rozhovore hovorí,

  • aké pravidlá platia pre jednotlivé krajiny,
  • čo robiť, ak chcete ísť v júni do Chorvátska,
  • aké pravidlá budú platiť, ak budete chcieť ísť od pondelka na bicykli do Rakúska,
  • o tom, či budú Veľká Británia a Spojené štáty zelenými krajinami a
  • ako budú fungovať európske certifikáty.

Chystáte sa tento rok na dovolenku?

Budem mať asi rodinné povinnosti, malo by sa mi každú chvíľu narodiť bábätko. Ak sa dostaneme na dovolenku, tak asi až na jeseň.

Do ktorých krajín by ste sa toto leto nebáli cestovať?

Určite v rámci Únie. Keďže sa v stredu schválil cestovateľský semafor, celá Únia, minimálne schengenský priestor sa začal vnímať ako jedna epidemiologická jednotka. Aj vďaka dobrým dátam, ktoré máme k dispozícii zo všetkých členských štátov, môžeme takmer s istotou povedať, že viaceré z nich sú už dnes v relatívne dobrej epidemickej situácii.

Video: Klus: Cestovanie nebude také voľné ako posledné leto (Veronika Folentová, Martina Koník)

Ak si dnes niekto vyberá dovolenku, do ktorých krajín by určite nemal jazdiť?

Určite treba dôsledne zvážiť cestovanie do ktorejkoľvek krajiny, ktorá je na našom cestovnom semafore čierna. Zachytil som, že sa robia komerčné zájazdy napríklad do Indie, to je ďaleko cez čiaru a určite by som to neodporúčal.

Cestovateľský semafor bude platiť od pondelka a rozdeľuje krajiny do troch skupín – čiernej, červenej a zelenej. Čierna je napríklad Veľká Británia. Čo to znamená pre človeka prichádzajúceho z Británie na Slovensko?

Kto príde z čiernej krajiny, musí ísť na 14 dní do karantény. To nie je pre našich občanov žijúcich v Spojenom kráľovstve určite dobrá správa. Dnes sme mali videokonferenciu s naším zastupiteľským úradom a pán veľvyslanec hovoril, ako vnímajú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dovolenka 2022

Koronavírus

    V redakcii

    • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
    • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
    • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
    • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

    Slovensko, Svet

    Teraz najčítanejšie