Denník N

Poslanec Ňarjaš: Koaličnú zmluvu by som zmenil tak, aby mohol každý hlasovať, ako chce

Poslanec OĽaNO Erik Ňarjaš dostal od Igora Matoviča funkciu v Tipose. Foto N - Tomáš Benedikovič
Poslanec OĽaNO Erik Ňarjaš dostal od Igora Matoviča funkciu v Tipose. Foto N – Tomáš Benedikovič

Erika Ňarjaša si ľudia pamätajú najmä ako profesionálneho tanečníka zo súťaže Let’s Dance. Neskôr sa začal venovať financiám, pôsobil v medzinárodných firmách a sám hovorí, že aj v politike sa chce profesionálne venovať ekonomike.

S poslancom sme sa stretli v parlamente v stredu naobed. Poslanci práve rokovali o stretnutí politických lídrov v sídle SIS a odhlasovali opozičný návrh, aby do rokovacej sály prišiel Vladimír Pčolinský, exšéf SIS. Ňarjaš bol jeden z piatich poslancov OĽaNO, ktorí opozičný návrh podporili. V rozhovore hovorí:

  • o kontroverznom vtipe, ktorý zdieľal na Instagrame, a či by takýto vtip zverejnil Joe Biden;
  • o fungovaní klubu OĽaNO a o tom, ako sa rozprávali s Máriou Kolíkovou;
  • ako by zmenil koaličnú zmluvu tak, aby mohli vládni poslanci hlasovať s opozíciou;
  • ako to bolo s listom poslancov na podporu premiéra Matoviča;
  • o tom, ako premýšľa o kolúznej väzbe a pozvaní Vladimíra Pčolinského do parlamentu.

Na Instagrame ste zverejnili vtip: Mami, vy ste s tatinom chceli radšej chlapčeka alebo dievčatko? Zlatíčko, ja som si chcela iba nad vaňou umyť hlavu. Vysvetlíte nám ho?

Každý len minimálne inteligentný človek ten vtip chápe. Je to vtip o tom, že sú manželia – muž a žena – a manželka dieťaťu vysvetľuje, že tatino prišiel, no a tak vzniklo. Pre mňa to bol len vtip a zasmial som sa na tom.

Rozumiete tomu, že niekomu sa ten vtip môže zdať nevhodný?

Absolútne mi nenapadlo, že by to niekoho mohlo podráždiť. Ak to niekoho podráždilo, ospravedlňujem sa, rovnako som sa ospravedlnil aj na sociálnej sieti. Sto ľudí, sto chutí. Ale mojím úmyslom nebolo uverejniť niečo nevhodné.

Na jednej strane ste sa ospravedlnili, na druhej strane ste na Instagrame povedali, že vám písalo „pár zakomplexovaných“. Koho ste tým mysleli?

Dostával som za ten vtip urážky. Pre mňa je zakomplexovaný ten človek, ktorý nedokáže komunikovať korektne. Ak by mi niekto napísal, že ten vtip je nekorektný, nesúhlasí so mnou, nemám s tým problém. Ale keď mi niekto napíše, aké som sexistické neviem čo, to ma uráža. Ten človek má podľa mňa nejaký komplex.

Keď vám niekto povie, že váš vtip je sexistický, je to pre vás urážka?

Nezostalo to pri tom. Pokračovalo to aj hrubými nadávkami. Podľa mňa ten vtip bol v poriadku. Moje myšlienky sú čisté, nevidel som za tým násilie. Ak niekto nemá až také čisté myšlienky, môže za tým vidieť aj niečo iné. Ak sa to niekoho dotklo, naozaj ma to mrzí. Zhodou okolností som bol včera s mojimi kamarátmi so židovským vierovyznaním. Sami si hovoria vtipy o Židoch a Cigánoch. Je to antisemitizmus?

Žene, ktorá vás na nevhodný vtip upozornila, ste odpísali, že nemá zmysel pre humor, má nudný život a asi aj „palicu v zadku“. Má takto komunikovať poslanec Národnej rady?

Vy vnímate len a a nevnímate b, c a d. Tá žena ma urážala.

Videla som správy, ktoré ste si vymenili, a neurážala vás.

Všetky ste asi nevideli. Ale teda ja si nemyslím, že je to urážka. Že či má niekto palicu v zadku, to poviem aj mojej sestre.

Ale má takto komunikovať poslanec?

Čo je lepšie? Poslanec, ktorý bude

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

OĽaNO

Slovensko

Teraz najčítanejšie