Denník N

Trénovali aj spievanie hymny. Ako Švajčiari zmenili mentalitu a dostali sa v hokeji pred Slovákov

Švajčiari nás v hokeji najskôr dobehli, a potom aj predbehli. FOTO TASR - Martin Baumann
Švajčiari nás v hokeji najskôr dobehli, a potom aj predbehli. FOTO TASR – Martin Baumann

Švajčiarsky hokejista Andres Ambühl štartuje na 16. majstrovstvách sveta a počas svojej kariéry zažil tri rôzne éry súbojov so Slovákmi – najskôr bol outsider, potom sa súboje vyrovnali a teraz je favorit.

V najúspešnejšom období nášho hokeja si slovenskí hráči priali zápasy proti Švajčiarom. Chceli vyhrať skupinu, aby vo štvrťfinále mohli nastúpiť práve proti nim.

V rokoch 2003 a 2004 sa im to aj podarilo. V oboch prípadoch vo štvrťfinále vyhrali 3:1. Švajčiarov brali za nepríjemného, ale papierovo slabšieho súpera. Tak ich vtedy označil napríklad Ján Lašák a mal pravdu.

Slováci boli favoriti a nič iné byť ani nemohli s prvými dvoma útokmi Pálffy, Stümpel, Zedník – Šatan, Demitra, Bondra vo Fínsku 2003 a Šatan, Stümpel, Gáborík – Hossa, Demitra, Bartečko v Česku 2004.

„Švajčiari hrali uvoľnene, po záverečnom hvizde žartovali, vôbec neboli sklamaní. Tešili sa, že odohrali dobrý zápas. Oni necítili tlak, my áno. V tom mali výhodu,“ hovoril Lašák v roku 2003.

V období 1996 – 2007 Slováci skončili na majstrovstvách sveta jedenásťkrát lepšie ako Švajčiari a len raz horšie.

Pomer síl sa však zmenil, skôr ako sme si to poriadne uvedomili. Už v rokoch 2008 – 2012 boli Švajčiari štyrikrát za sebou pred nami. Celkovo skončili od roku 2008 deväťkrát lepšie Švajčiari a len trikrát Slováci.

Momentálne sme vo fáze, keď sú favoritmi Švajčiari, v tejto pozícii nastúpia aj na štvrtkový zápas na majstrovstvách sveta v Rige.

Slováci síce majú v tabuľke o tri body viac, ale so Švajčiarmi prehrali šesťkrát za sebou a s trénerom Craigom Ramsaym ich ešte neporazili. Posledné víťazstvo 4:1 dosiahli na Nemeckom pohári v novembri 2016. Odvtedy im strelili osem gólov a dostali devätnásť.

Naša posledná medaila je striebro z roku 2012. Oni odvtedy získali dve – takisto striebra v rokoch 2013 a 2018.

Čo Švajčiari urobili v hokeji dobre, vysvetľujú novinári Tobias Wederman (20 Minuten) a Stephan Roth (Blick) aj 22-ročný slovenský hokejista Roman Karaffa, ktorý hrá vo Švajčiarsku už sedem rokov.

Slováci zaspali a švajčiarske deti začali snívať o NHL

Recept na úspech v akomkoľvek športe je pomerne jednoduchý a snaží sa oň aj terajšie vedenie SZĽH – investuj do mládeže a priveď kvalitných trénerov.

„Švajčiari dávajú do mládeže veľké peniaze. Sú tu fínski tréneri, ktorí si zakladajú na štýle či technike korčuľovania. To, že do mládeže investujú, sa teraz ukazuje aj v mužskom hokeji, v ktorom sa rok čo rok zlepšujú,“ hovorí Karaffa, ktorý prešiel švajčiarskym mládežníckym systémom.

Práca s deťmi priniesla talenty, z ktorých sa stali hviezdy, a tie nezvyknú mať malé ambície či nízke sebavedomie.

„Odkedy prišla generácia hráčov z NHL okolo Romana Josiho, Nina Niederreitera, Kevina Fialu, Tima Meiera či Nica Hischiera, sebadôvera narástla. Tréner Patrick Fischer a jeho hráči sa dokonca nebáli vyhlásiť, že chcú byť majstri sveta. Fischer uviedol: ‚Nemôžem hráčom ako Nico povedať, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

MS v hokeji

  • finále: Kanada - Nemecko 5:2
  • Slovensko skončilo na 9. mieste

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie