Denník N

Vymenila päť identít, aby sa dostala medzi extrémistov: šokovalo ma, keď som prenikla medzi ženy mizogýnky

Rakúska výskumníčka Julia Ebner a jej kniha Do tmy. Foto - Denník N
Rakúska výskumníčka Julia Ebner a jej kniha Do tmy. Foto – Denník N

Moderného neonacistu v MHD nespoznáte, môže vyzerať pokojne ako hipster, vraví Julia Ebner, autorka knihy Do tmy – Tajný život extrémistov.

Výskumníčka extrémistických skupín Julia Ebner sa infiltrovala do QAnonu už v jeho začiatkoch, keď bol ešte len na okraji spoločnosti v Spojených štátoch.

Už vtedy bolo podľa nej jasné, že môžu byť nebezpeční a na niekoho zaútočia. Veľmi silno medzi nimi funguje antisemitizmus, a aj preto sa obáva, že útoky na židovské komunity môžu byť v budúcnosti ešte horšie.

„Trump svojím slovníkom nesie časť zodpovednosti za útok na Kapitol, povzbudzoval ich,“ vraví autorka knihy Do tmy – Tajný život extrémistov, ktorú vydal Denník N v preklade Beáty Obradovičovej. Mapovala v nej rôzne extrémistické skupiny od mizogýnnych žien a džihádistov cez QAnon či európsku neonacistickú scénu.

Prečo ste sa na to vôbec dali? 

Vždy som chcela vedieť viac o radikalizácii aj o tom, ako sú ľudia nalákaní do extrémistických sietí a čo ich k tomu vedie na osobnej úrovni. Chcela som to pochopiť na ľudskej úrovni. Vždy som si myslela, že je trochu povrchné pozerať sa na to iba zvonku. Je totiž oveľa ťažšie pochopiť, čo sa im v skutočnosti deje v hlave. Preto som sa rozhodla ísť do utajenia a rozprávať sa priamo s nimi.

Motivovalo vás aj to, že v Rakúsku má krajná pravica silné postavenie? 

Absolútne. Silným faktorom bola história. Rakúsko zohralo veľkú rolu počas nacizmu a aj v posledných rokoch na extrémistickej scéne, čo je vzhľadom na našu históriu dosť šokujúce. Bála som sa, že sa vrátime do tých čias v 20. storočí, čo teda naozaj nechcem. Preto som si dala za cieľ zabrániť radikalizácii a náboru ďalších mladých ľudí do ich sietí.

Dokázali ste sa infiltrovať do piatich rôznych extrémistických skupín. Zrazu ste videli, že keď vyjdete zo svojej bubliny, nájdete toľko rôznych a šialených vecí. Napríklad ste sa dostali do skupiny žien, ktoré sa správali mizogýnsky. Ako ste sa tam cítili? 

Bolo to šokujúce a fascinujúce aj z hľadiska výskumu, pretože

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Hoaxy a propaganda

Knihy

Rozhovory

Kultúra, Svet

Teraz najčítanejšie