Denník N

Vysvetľujeme: Čo vieme o schôdzke v SIS a čo sa deje v našich bezpečnostných štruktúrach?

Vysvetľujeme je pravidelný formát Denníka N pre mladých, ktorí nemusia rozumieť tomu, čo sa okolo nich deje, a pre rodičov, ktorí nemusia vedieť, ako sa o tom s nimi rozprávať. Vždy vo štvrtok v ňom rozoberáme jednu dôležitú spoločenskú tému.

Správu vybral a vysvetlil Tomáš Čorej 

Jedno utajené stretnutie

Analytici aj komentátori sa zhodujú, že si nič podobné nepamätajú. Začiatkom predchádzajúceho týždňa sa „tajne“ stretli najmocnejší ľudia v štáte a odvtedy je ich schôdzka jednou z hlavných tém v spoločnosti.

Hoci situácia nie je úplne prehľadná, mnohí sa obávajú, čo sa vlastne deje. Na prvý pohľad sa zdá, že nastal rozkol v našich bezpečnostných štruktúrach.

V tomto texte zhrňujeme, čo aktuálne vieme. Prečo bola informácia o stretnutí v SIS taká zarážajúca? Čo o nej vravia jej aktéri? Akú má politickú dohru?

Čo sa stalo. Minulý týždeň v pondelok sa traja najvyšší ústavní činitelia, dôležití ministri, generálny aj špeciálny prokurátor a poprední predstavitelia tajnej služby či polície zúčastnili na „tajnom“ stretnutí v budove SIS, o ktorom sa dnes rozpráva celé Slovensko. Kolega Zoltán Szalay to označil za „Vianoce pre konšpirátorov“.

Odkedy Denník N priniesol informáciu, že sa schôdzka uskutočnila, jeho aktéri ho nemali problém potvrdiť. Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic v rozhovore s Monikou Tódovou dokonca povedal, že ho ako tajné nikdy nevnímal.

Dodnes sme sa však oficiálne nedozvedeli, o čom sa špičky štátu rozprávali.

Schôdzka totiž bola

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vysvetľujeme

Slovensko

Teraz najčítanejšie