Denník N

Prečo sú teroristi tak často súrodenci?

Bratov Kouachiovcov zabila francúzska polícia pri protiteroristickej operácii v piatok. FOTO - TASR
Bratov Kouachiovcov zabila francúzska polícia pri protiteroristickej operácii v piatok. FOTO – TASR

To, že útok na satirický týždenník Charlie Hebdo spáchali súrodenci, expertov až tak veľmi neprekvapilo. Teroristické činy či iné násilné zločiny páchajú príbuzní alebo dvojice, ktoré si vytvorili takmer pokrvný vzťah, pomerne často.

Veľmi častým modelom je súrodenecký vzťah, kde je jeden zo súrodencov silnejší, radikálnejší, charizmatickejší. Ten druhý, zväčša mladší (nemusí to byť pravidlo) ho nasleduje. Chce byť ako on, chce byť súčasťou jeho partie, jeho sveta. Ich vzťah posilňuje aj to, ak majú spoločné zážitky, ak rovnako prežívajú veci.

„Kouachiovci mali podobné skúsenosti ako marginalizácia, nedostatočná asimilácia. Keď sa o nich rozprávali, ovplyvňovali sa navzájom v tom, ako sa na ne pozerať,“ vysvetlila AFP profesorka psychológie na Torontskej univerzite Jennifer Jenkinsová. Zdá sa, že v prípade francúzskych bratov to bol mladší Cherif, kto bol radikálnejší, k čomu mohol prispieť aj pobyt vo väzení.

Súrodenci držia slovo

Tesné vzťahy môžu vzniknúť aj medzi ľuďmi, ktorých nespája pokrvné puto, ale súrodenecký vzťah má niektoré špecifické charakteristiky. Pokrvní komplici v zločine „menej často zmenia názor v poslednej minúte, dodržia záväzky aj udržia tajomstvo,“ hovorí americký profesor kriminalistiky John Horgan.

V posledných rokoch spáchali teroristické útoky bratia Tsarnaevovci v Bostone, medzi 19 útočníkmi z 11. septembra boli šiesti bratia, ktorí pracovali v tímoch, traja bratia boli aj medzi teroristami, čo útočili v Bali. FBI zase v roku 2007 prekazila plán troch bratov (štvrtým spolupáchateľom bol švagor jedného z nich), ktorí chceli prepadnúť americkú vojenskú základňu vo Fort Dix a pozabíjať tam vojakov.

Vplyv súrodenca sa prejavuje aj v súčasnosti, keď mladí muži, ale aj ženy zo západných krajín odchádzajú bojovať do Sýrie či Iraku. Často nasledujú svojich bratov či sestry.

Protiteroristickí experti upozorňujú aj na to, že súrodenecké páry neprichádzajú toľko do pozornosti tajných služieb, lebo častá komunikácia, stretávanie sa, spoločný okruh priateľov sa považujú za normálne. Existuje dokonca hypotéza, že práve preto sa súrodencov pokúšajú verbovať aj teroristické skupiny.

Súrodenci nenavádzajú len na terorizmus

Vplyv súrodeneckého puta sa neprejavuje len pri teroristických činoch. Časopis Time napríklad uvádza, že dievča, ktorého sestra sa stala matkou v tínedžerskom veku, má šesťkrát väčšiu šancu dopadnúť podobne ako ona než jej rovesníčky. Sklon k pitiu alkoholu sa pri deťoch, ktorých súrodenec pije, prejavuje dvakrát častejšie, fajčenie štyrikrát častejšie ako u ostatných detí.

Kriminálna história tiež pozná prípady súrodeneckých zločineckých párov, istá forma súrodeneckého, aj keď nie priamo pokrvného vzťahu, sa prejavila aj medzi páchateľmi masakru na strednej škole v coloradskom meste Columbine.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie