Denník N

Som Miška a nechali ma neprávom prepadnúť. Nebola som sama a bude nás ešte viac

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Aj keď bolo prepadavánie zakázané, ročník opakovalo viac ako tritisíc detí. Školy avizujú, že tento rok ich bude omnoho viac – prepadávať budú celé triedy. Ak na škole prepadne viac ako štvrtina detí, môže ju prísť skontrolovať inšpekcia.

„Ako bolo v škole?“

Táto otázka patrí medzi najčastejšie v detskom živote. No 14-ročná Miška na ňu odpovedala hneď v prvý školský deň v septembri 2020 netradične. „Znova chodím do 7. ročníka,“ oznámila, keď prišla do komunitného centra, ktoré je len niekoľko desiatok metrov od jej domu vo Sveržove, v neveľkej obci v bardejovskom okrese.

Riaditeľka komunitného centra Jaroslava Krukárová zostala v šoku. Pamätala si, že ministerstvo školstva minulý rok oznámilo, že v čase pandémie nemôže nikto prepadnúť. A zdalo sa jej nefér, že Miška má opakovať ročník.

Tínedžerka nemala žiadnu šancu učiť sa na diaľku. V Miškinej domácnosti žije v dvojizbovom byte 16 ľudí vrátane jej dospelej sestry s jej malými deťmi. Štrnásťročná Miška nemá súkromie, pokoj a už vôbec nie priestor na učenie. Nemá internet a ani mobil. Škola bola cez pandémiu zatvorená, úlohy jej až na výnimky nik fyzicky nenosil.

Jaroslava Krukárová hneď volala do školy a potom aj na krajskú školskú inšpekciu. Miška patrí medzi najšikovnejšie deti, ktoré chodia do komunitného centra. Výsledok? Krajská školská inšpekcia zistila, že škola počas pandémie neposkytla Miške dostatočné podmienky na vzdelávanie. O mesiac nato Miška postúpila do 8. ročníka.

Na Slovensku veríme prepadávaniu

A ako je to s tým zákazom prepadávania? Ministerstvo školstva naozaj v apríli 2020 oznámilo, že pre pandémiu opakovanie ročníka nebude možné. Aj Denník N vtedy napísal, že tento rok nemôže prepadnúť ani jedno dieťa. No nebolo to tak. Minulý školský rok prepadlo na Slovensku tritisíc detí.

Ministerstvo školstva totiž určilo výnimky pre opakovanie ročníka. Tie určili, že školy mohli nechať prepadnúť len prvákov a potom deti od piateho ročníka vyššie. No dáta ukazujú, že školy to nedodržali – ročník opakovali aj deti v 2., 3. či 4. ročníku.

Medzinárodné výskumy jednoznačne ukazujú, že prepadávanie je najmenej efektívny spôsob, ako by mohla napríklad Miška dohnať chýbajúce vedomosti. S nálepkou, že je tá, čo prepadla, sa učí ťažko. Prísť o kamarátov z doterajšej triedy a začleňovať sa do nového kolektívu nie je takisto príjemné.

Deťom, ktoré opakujú ročník, navyše hrozí predčasné ukončenie školskej dochádzky. Deti musia do školy chodiť 10 rokov, a ak prepadnú dvakrát, nedostanú sa ani na strednú školu. Kde sa potom zamestnajú? Aj keď odborníci kritizujú opakovanie ročníka, slovenskí učitelia si myslia, že prepadávanie deťom pomáha. Už teraz sa na východe Slovenska hovorí, že v septembri sa do škôl vrátia kompletne celé triedy školákov, ktorí si zopakujú pandemický ročník 2020/2021.

V pomaly sa končiacom školskom roku platia pre prepadávanie pravidlá,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie