Denník N

Hokejisti s debaklom 1:8 od Švajčiarov, prvýkrát na MS nevyhrali

Foto - TASR / Jaroslav Novák
Foto – TASR / Jaroslav Novák

Slovenská reprezentácia nenadviazala na výborné výkony a výsledky z úvodu šampionátu. V zápase so Švajčiarskom zbabrala druhú tretinu troma inkasovanými gólmi a bolo po zápase. Súper vynikal efektivitou premieňania šancí. Jediným úspešným strelcom Slovákov bol Michal Krištof. Po štyroch zápasoch sú tak na čele tabuľky A-skupiny s deviatimi bodmi Slováci, Švajčiari a Rusi.

Slováci vstupovali do zápasu ako posledný tím turnaja, ktorý ešte neprehral. Švajčiari zasa po dvoch výhrach nad Českom a Dánskom, keď vynikali najmä v defenzíve, prekvapujúco nestačili na Švédov, prehrali až 0:7. Napriek tomu boli považovaní za mierneho favorita. So Slovákmi vyhrali posledných šesť zápasov vrátane tých na prípravných turnajoch.

Slovenskí tréneri opäť poslali do brány Júliusa Hudáčka a nemenili sa ani útočné formácie. Opäť tak nedostali priestor Juraj Slafkovský či Martin Faško-Rudáš. Jedinou zmenou bol návrat Šimona Nemca do obrany. Nahradil Martina Bučka.

Pospíšilove problémy naštartovali Švajčiarov

Hneď v druhej minúte museli Slováci riešiť nepríjemnosť, keď bol tvrdo pukom zasiahnutý Kristián Pospíšil. Prvú väčšiu šancu mali naši. Až pred brankára Berru sa dostal obranca Martin Gernát, no jeho zakončenie šlo tesne vedľa. Pospíšil sa vrátil na ľad v siedmej minúte premotivovaný a tvrdo narazil súpera na mantinel tak, že dostal vyšší trest päť + do konca zápasu.

V prvej polovici dlhého oslabenia ale mali Slováci viac šancí ako súper. Po chybe súperovho brankára sa dokonca do obrovskej možnosti na skórovanie dostal Sukeľ, ktorý pred prázdnou bránou netrafil puk po prihrávke Lišku, ktorý oň pripravil Berru.

Švajčiari potrestali toto zaváhanie, keď otvoril skóre tečovanou strelou od modrej Raphael Diaz. Pre Slovákov to bola obrovská smola, pretože aj záver oslabenia zvládli bez väčších problémov.

V druhej polovici úvodnej dvadsaťminútovky nebolo veľa šancí ani na jednej strane. Švajčiari ale ešte dostali možnosť hrať jednu presilovú hru pri seknutí Holešinského. Prvú tretinu vyhrali Slováci na strely 11:4, no prvý raz prehrávali.

Foto – TASR / Jaroslav Novák

Efektívni Švajčiari odskočili na štyri góly

V dohrávanej presilovke v úvode druhej tretiny sa presadil presnou strelou Sven Andrighetto. Využil výborné clonenie Ambühla pred bránou. Hudáček puk nevidel. Znížiť mohol Hrivík, no nastrelil žrď. V 26. minúte zvýšil na 3:0 z pravého kruhu Romain Loeffel ďalšou strelou, ktorú náš brankár nemohol vidieť.

Zatiaľ čo Slovákom útočné akcie nevychádzali, Helvéti strelili tretí gól z deviatej strely a náš tím sa dostal do krízy, ktorú na tomto turnaji ešte nezažil. Svedčilo o tom aj to, že keď už Slováci mali možnosť hrať v početnej výhode, až na jednu výnimku sa im nepodarilo vypracovať si veľké príležitosti.

Naopak, hneď po návrate z trestnej lavice sa dostal do brejku Ramon Untersander, položil si Hudáčka a zachránila nás žrď. No Švajčiarom to padalo ďalej. Na 4:0 upravil Gregory Hofmann strelou z uhla. Puk sa od ramena Hudáčka odrazil za bránkovú čiaru.

Foto – TASR / Jaroslav Novák

V tretej tretine ďalšie vylúčenia a góly v slovenskej sieti

Hneď v úvode tretej tretiny využil ďalšiu presilovku Timo Meier, ktorý učebnicovo clonil Hudáčkovi a výborne tečoval strelu Alatala. Potom sa už Slováci snažili len o čestný úspech, no Lantošiho strela mierila do hornej žŕdky.

Na 6:0 zvýšil ďalšou ďalekonosnou strelou Philipp Kurashev a vyzeralo to tak, že Švajčiari chcú našim vrátiť svoju utorňajšiu prehru 0:7. Slováci sa presadili až v 45. minúte, keď puk pri mantineli vybojoval Cehlárik a Michal Krištof z medzikružia poslal strelu nad lapačku Berru do brány.

V závere zápasu dostal ďalší vysoký trest Mislav Rosandič. „Rozhodca to odôvodnil tým, že Mislav mykol hlavou a že chcel opľuť hráča. Trafil ho na kraj dresu, žiaľ, rozhodca to posúdil takto,“ opísal moment po zápase Martin Gernát. Vďaka tomu sa gólostroj Helvétov nezastavil. Siedmy gól pridal Gregory Hofmann a posledný, ôsmy Romain Loeffel. Obaja sa v dueli presadili dvakrát. Švajčiari strelili až päť gólov v presilových hrách.

Kapitán Marek Ďaloga po zápase, Foto – TASR / Jaroslav Novák

„Je to pre nás ťažká prehra, ktorá sa ťažko trávi. Dobre sme hrali prvú tretinu, ale dostali sme prvý gól a od druhej tretiny sme už neboli tým tímom ako predtým. Dúfam, že nám to pomôže do ďalšieho priebehu, lebo sme robili veľmi veľa chýb, z ktorých sa musíme poučiť. Prehrali sme s kvalitným súperom, ale hrali sme zle aj tie oslabenia,“ povedal pre RTVS asistent hlavného trénera Ján Pardavý.

Kritický bol aj obranca Martin Gernát: „Nemôžeme byť v takomto zápas proti top tímom tak často vylúčení. Tie každý faul potrestajú a tak to bolo aj dnes. Musíme hrať v oslabení kompaktne, musíme hrať všetci štyria pri sebe a musíme viac blokovať strely. Taký dobrý začiatok nečakal nikto, preto sme asi sme potrebovali túto facku, aby sme sa vrátili na zem a vrátili sa k robote, ktorú sme robili predtým. Musíme hrať jednoduchý hokej.“

„Nedali sme gól do prázdnej brány, ale to sa stáva, že puk preskočí hokejku. Ale rozhodujúci moment, prečo sme prehrali, bol ten, že sme hrali štvrtinu zápasu v oslabení. Vedeli sme, že Švajčiari majú dobré presilovky. Hrali sme stále v štyroch a to sa nedá,“ citovala strelca jediného gólu Slovákov Michala Krištofa TASR.

Po štyroch zápasoch sú na čele skupiny A s deviatimi bodmi Rusi pred Švajčiarmi a Slovákmi. Večer toto pomyselné štvrté kolo uzavrie duel prekvapujúco posledných dvoch tímov Švédska s Českom. Slovákov čaká najbližšie v sobotu od 19.15 hod. Dánsko.

Švajčiarsko – Slovensko 8:1 (1:0, 3:0, 4:1)
Góly: 10. Diaz (Hofmann, Andrighetto), 21. Andrighetto (Diaz, Hofmann), 26. Loeffel (Scherwey, Bertschy), 37. Hofmann (Corvi, Loeffel), 41. Meier (Alatalo, Kurashev), 45. Kurashev (Untersander, Ambühl), 53. Hofmann (Ambühl, Andrighetto), 55. Loeffel (Moser, Bertschy) – 46. Krištof (Cehlárik). Rozhodovali: Gouin (Kan.), Fraňo (ČR) – Constantineau (Fr.), Oliver (USA), vylúčení: 4:5 na 2 min, navyše Pospíšil 5+DKZ za napadnutie a Rosandič (obaja SR) 5+DKZ za pichnutie, presilovky: 5:0, oslabenia: 0:0, bez divákov.

Švajčiarsko: Berra – Diaz, Geisser, Untersander, Moser, Loeffel, Siegenthaler, Alatalo – Hofmann, Simion, Corvi – Ambühl, Hischier, Kurashev – Meier, Vermin, Andrighetto – Scherwey, Herzog, Bertschy – Mottet

Slovensko: Hudáček – Rosandič, Gernát, Ďaloga, Nemec, Ivan, Gachulinec, Jánošík, Kňažko – Lantoši, Hrivík, Cehlárik – Pospíšil, Krištof, Holešinský – Kelemen, Roman, Studenič – Liška, Sukeľ, Skalický

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hokej

MS v hokeji

  • finále: Kanada - Nemecko 5:2
  • Slovensko skončilo na 9. mieste

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie