Denník N

Za pol roka vo väzbe sa situácia vplyvného právnika Kollára výrazne zhoršila. Do väzby išiel za krytie ilegálnej výroby cigariet

Zoroslav Kollár v októbri 2020, keď bol zadržaný. Foto N – Tomáš Benedikovič
Zoroslav Kollár v októbri 2020, keď bol zadržaný. Foto N – Tomáš Benedikovič

Za zasahovanie do nezávislosti súdu mu pôvodne hrozil osemmročný trest. Za prijímanie úplatkov aj podplácanie je to teraz desať až pätnásť rokov. Zoroslav Kollár obvinenia odmieta.

Pôvodne sa mal Zoroslav Kollár dostať v piatok na slobodu. Vtedy sa vplyvnému podnikateľovi, konkurznému právnikovi obvinenému z korupcie a zasahovania do nezávislosti súdu, končilo sedem mesiacov, odkedy ho polícia počas akcie Víchrica zadržala. Najvyšší súd mu v marci väzbu nepredĺžil.

Pred zhruba týždňom Kollára prepustil dozorový prokurátor na slobodu, no polícia ho vzápätí zadržala. Dôvodom je ďalšie obvinenie, ktoré mu pribudlo v marci.

Pre právnika, ktorého meno sa v minulosti objavilo na mafiánskych zoznamoch, navrhla prokuratúra väzbu a sudkyňa pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu Ružena Sabová tomuto návrhu 23. mája vyhovela.

Kollárova situácia sa tak od jesene, keď ho zadržali a obvinili pre zasahovanie do nezávislosti súdu, výrazne zhoršila. Vtedy mu hrozil v prípade odsúdenia maximálne osemročný trest. Teraz

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kauzy Búrka a Víchrica

Zoroslav Kollár

Slovensko

Teraz najčítanejšie