Denník N

Olympiáde v Číne hrozí diplomatický bojkot. O dileme hovorí aj Shiffrinová

Panda Bing Dwen Dwen a lampión Shuey Ron Ron sú maskotmi zimnej olympiády 2022. Foto - TASR/AP
Panda Bing Dwen Dwen a lampión Shuey Ron Ron sú maskotmi zimnej olympiády 2022. Foto – TASR/AP

Letná olympiáda bola v roku 2008 pre Čínu veľmi prestížna záležitosť. Prostredníctvom olympiády chcela do sveta poslať odkaz o svojej rastúcej sile a rozvoji, a preto do prípravy hier investovala približne 40 miliárd dolárov.

Jedným z kľúčových momentov mal byť otvárací ceremoniál. Prestíž hier však bola ohrozená, keď viacerí svetoví lídri oznámili, že hry budú bojkotovať. Najprv to bol poľský premiér Donald Tusk, potom sa pridala aj nemecká kancelárka Angela Merkelová a americkí prezidentskí kandidáti. Na otvárací ceremoniál neprišiel ani britský premiér Gordon Brown.

Bojkot súvisel s porušovaním ľudských práv, s Tibetom a čínskou úlohou v konflikte v Sudáne.

O štrnásť rokov neskôr sa situácia môže zopakovať. Čína bude vo februári 2022 hostiť ďalšiu olympiádu v Pekingu. Čínska metropola bude prvým mestom v histórii, ktoré po letných hrách zorganizuje aj tie zimné.

Znovu sa ozývajú aktivisti a politici, ktorí si myslia, že by to tak nemalo byť a Čína by o hry mala prísť. Šanca, že sa to stane, je prakticky nulová, preto navrhujú diplomatický bojkot.

Nechoďte na hry, vyzývajú v USA

Najviac sa o bojkote hovorí v Spojených štátoch, ktoré majú v uplynulých rokoch s Čínou napäté vzťahy. Bývalý americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo sa na konci svojho mandátu dokonca snažil presvedčiť Medzinárodný olympijský výbor (MOV), aby olympiádu presunul do iného štátu.

Čína si podľa neho hry nezaslúži a športové podujatie pridá legitimitu režimu, ktorý porušuje ľudské práva – napríklad v provincii Sin-ťiang. Čína tam viac ako milión Ujgurov umiestnila do táborov, kde ich bezdôvodne drží, objavili sa aj informácie o mučení, nútenej práci a sterilizácii.

Pompeo to pred odchodom z ministerstva oficiálne označil za genocídu.

O dileme pred časom hovorila aj úspešná americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová. Myslí si, že je úlohou

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Čína a Taiwan

Zimné olympijské hry

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie