Denník N

O tom, aká smrteľná bude jeseň, rozhodujeme dnes

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Vlani v tomto čase vláda hrubo zanedbala prípravu na druhú vlnu pandémie. Výsledkom bolo takmer 20-tisíc nadmerných úmrtí.

Autor je predsedom strany Dobrá voľba

Keby ste dnes mali staviť peniaze na to, že na jeseň bude u nás zaočkovaných najmenej 60 percent ľudí, akú sumu by ste sa odvážili risknúť? Máte ju? A teraz druhá otázka: trúfli by ste staviť aj dvojnásobnú sumu?

Čitateľovi sa ospravedlňujem, že aj ja naňho idem s „testom”. Ale chcem aj takto upriamiť pozornosť na to, ako voľne sa dnes na Slovensku narába s odhadmi úspešnosti očkovania proti covidu-19. Optimisticky? Pesimisticky? Veď posúďte na sebe. Neverím, že sa našlo veľa čitateľov tohto textu, ktorí by v stávke zariskovali jednu celú mesačnú výplatu, nech by mohli vyhrať hoci aj dve.

Ani 60-percentná preočkovanosť nás pritom ani zďaleka neochráni pred treťou vlnou pandémie na jeseň. Nikto nedokáže predvídať, aká môže byť silná. A nikto už nechce počúvať ďalšie zlé správy. Ale jedno vieme určite: na jeseň sa znovu prekreslia hranice na mape Európy.

Tentoraz to nebude geopolitika, ktorá nás rozdelí. Nebudú to ani hranice medzi všetkými štátmi navzájom zatvorené v obave pred nákazou. Európa sa naprieč celým kontinentom rozdelí na štáty, ktoré sa poučili, budú pripravené a dokážu likvidovať výskyt vírusu v zárodkoch. A také, ktoré sa nedokázali spamätať ani v druhom roku pandémie. Na ktorej strane hranice budeme stáť?

Ešte stále máme šancu, hoci je najvyšší čas. O tom, aká smrteľná bude jeseň, sa rozhoduje teraz. Tak, ako sa vlani o tomto čase rozhodovalo, či v septembri zvládneme nápor. Nezvládli sme. Napríklad trasovanie skolabovalo už pri niekoľko sto prípadoch denne. A neviem o tom, že by sa kapacity odvtedy rádovo zvýšili.

Pri sledovaní denných počtov PCR testov je mi jasné, že ani dnes netrasujeme dôsledne a každého, a ešte aj znovu na PCR testoch neprimerane „šetríme”. Rozum nad tým zostáva stáť, pretože na nepodarený niekoľkomesačný experiment plošných antigénových testovaní sme minuli 500 (slovom päťsto) miliónov eur.

Končí sa druhá vlna, a pokiaľ ide o poznanie o šírení vírusu v našej krajine, zverejňujeme o ňom azda najmenej dát na svete. Dlhé týždne počúvame, že na novej testovacej stratégii sa pracuje. Výborne a pripúšťam, že nám onedlho možno predstavia čosi brilantné. Ale ak k tomu nevytvoríme počas letných mesiacov spoľahlivú logistiku na testovanie a trasovanie, žiadne hry s farbami na covid automatoch nás nezachránia.

Mali by sme si priznať, že takto pred rokom štát zaspal a zlyhal. To neboli len „nevestičky” v septembri. To bol celkovo zlý odhad a nepripravené kapacity. Pretože pred rokom o tomto čase vláda ohlásila víťazstvo, začala otvárať a v lete bezstarostne oddychovať. Zlyhanie pandemického manažmentu si museli ťažko odpracovať unavení zdravotníci, a aj tak nás pripravilo o tisíce blízkych vo všetkých kútoch Slovenska.

Budeme potrebovať cielený, doslova individuálny prístup ku každému novému prípadu. Nech sme schopní vyhľadať a izolovať denne aj tisíc kontaktov bez toho, aby sme museli zatvárať ekonomiku či pripraviť deti o ďalší ročník v škole. Manažment pandémie a jeho kapacity musíme opraviť, vystužiť a pripraviť. Iba tak sa ocitneme na jeseň v Európe v šťastnejšej slobodnejšej zóne. #Zvladnemeto len vtedy, ak začneme verejnosti zrozumiteľné a odborne transparentné prípravy už teraz. O mesiac-dva bude neskoro.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koronavírus

    Politici píšu

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie