Denník N

Jediný Švéd vo štvrťfinále? Ten, čo hrá za Kazachstan, píšu noviny. Hokejovej veľmoci hrozí fiasko

Johan Garpenlöv a švédski hráči pri prehre s Bieloruskom. Foto - TASR/AP
Johan Garpenlöv a švédski hráči pri prehre s Bieloruskom. Foto – TASR/AP

„Toto je zlý sen. Čo to Švédi robia?“ pýtal sa v priamom prenose komentátor švédskej televízie SVT Chris Härenstam.

Švédski hokejisti práve pred jeho očami strácali dobre rozohratý zápas s Českom, nad ktorým po dvoch tretinách viedli 2:0. V záverečnej tretine však Česi zariskovali, vrhli všetky sily do útoku a otočili zápas na 4:2.

Znamená to, že Švédi sú po štyroch zápasoch na dne A-skupiny s troma bodmi. V ďalších troch zápasoch ich čaká Veľká Británia, Slovensko a Rusko a na postup do štvrťfinále budú pravdepodobne potrebovať 9 bodov, no ani to im nemusí stačiť.

„Buďme úprimní, Švédsko sa blíži k fiasku, ktorým je neúčasť vo štvrťfinále,“ píše v stĺpčeku pre Expressen bývalý reprezentant Sanny Lindström. Dodáva, že je to škoda, pretože v tomto tíme je potenciál, no zachrániť turnaj a postúpiť si už bude „vyžadovať zázrak“.

„Prehry s Dánskom a Bieloruskom nás stáli priveľa. Boli nehodné švédskeho národného tímu,“ napísal Lindström.

Švédi s dvoma slabšími súpermi prehrali hneď v úvode turnaja. V zápasoch so Švajčiarskom a s Českom predviedli oveľa lepšiu hru, no nakoniec im aj vysoká výhra 7:0 nad Švajčiarmi možno bude na nič.

Od zavedenia súčasného štvrťfinálového systému v roku 1992 nechýbali medzi najlepšími ôsmimi tímami ani raz, takže im hrozí historická blamáž.

Kto tu stanovuje štandard?

Ostrej kritike čelí najmä Johan Garpenlöv, ktorý je v pozícii hlavného trénera na svojich prvých MS, a ak Švédi naozaj nepostúpia, možno budú aj posledné. V takom prípade sa bude určite vo Švédsku rozoberať jeho nominácia.

Švédsky realizačný tím totiž odmietol osloviť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

MS v hokeji

  • finále: Kanada - Nemecko 5:2
  • Slovensko skončilo na 9. mieste

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie