Denník N

Autor sochy Tona Brtka v Sabinove: Moji príbuzní hrali v oscarovom filme Obchod na korze ako komparz

Juraj Karniš a jeho socha. Foto N - Andrej Bán
Juraj Karniš a jeho socha. Foto N – Andrej Bán

Sabinovský výtvarník Juraj Karniš dokončuje sochu Tona Brtka zo svetoznámeho filmu Obchod na korze. Rozpráva, čo tento film znamená pre Sabinovčanov a ako sa dva roky snažil „dostať sa do hlavy“ fenomenálneho herca Jozefa Kronera, usiloval sa pochopiť premenu obyčajného stolára na bohatého arizátora, ktorú stvárnil.

Ako ste sa dostali k zákazke na sochu Tona Brtka?

Ono to nie je zákazka. Celé to vzniklo tak, že sme sa rozprávali s kamarátom Štefanom Lompartom, ktorý má prezývku Časár. V miestnom dialekte to znamená frajer. Každý ho v Sabinove pozná. Je to spolužiak môjho otca, pracuje ako krčmár. Preberáme spolu rôzne veci. Študoval som výtvarné umenie a sochárstvo a on ma oslovil, či by som nevedel vytvoriť pamätnú tabuľu filmu Obchod na korze. To bol začiatok.

Ešte tu taká pamätná tabuľa nebola?

Jedna už je umiestnená na mestskom kultúrnom stredisku. Kamenná tabuľa, ktorá znázorňuje filmový kotúč s perforáciou. Nám sa to zdalo málo. Sme s Časárom lokálpatrioti, nechceli sme to nechať zapadnúť prachom. Zdalo sa nám, že keby sa taký významný film natočil hocikde inde vo svete, miestni a mesto by sa určite snažili niečo podniknúť na jeho pripomenutie. V Sabinove to tak nie je.

Nemôže to byť pre predstaviteľov mesta zároveň zdrojom hrdosti, že sa tu natáčal taký slávny film, a zároveň zdrojom hanby, že zobrazuje arizáciu a deportácie?

Je jedno, kto sedel na primátorskej stoličke, vždy sme sa stretli s absolútnou neochotou. A načo? pýtali sa. Myslím si, že to nie je len

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie