Denník N

High 5ive: Od islandskej krajiny po varšavské štúdio. Klavír Hanie Rani čaká na vaše objavenie

Hania Rani vo videu k skladbe F Major. Foto - Hania Rani
Hania Rani vo videu k skladbe F Major. Foto – Hania Rani

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Studený vietor prečesáva vlasy, po zemi utekajú pásy pary a piesku. Uprostred islandskej krajiny stojí klavír, tóny z neho sa prevteľujú do pohybov troch tanečníc. Ruky na klávesoch má poľská skladateľka a hudobníčka Hania Rani. Video k jej skladbe F Major hypnoticky a bez strihu vpláva do vašej hlavy.

Rozprávam sa s Ivanou Mer, ktorej nedávno vyšiel album Earth (viac čoskoro). Ako svoj objav spomenie meno Hania Rani. Takto sa stretne jej objav s mojím. Obľúbil som si jej album Esja. Na ochutnanie si stačí pustiť skladbu Eden a hneď budete vedieť, či sa pridáte do nášho tábora.

Potom pokračujte záznamom jej živého vstupu k tohtoročnému Piano Day z veľkého nahrávacieho štúdia poľského rozhlasu. A najčerstvejšie si môžete dať jej nový album Home, ktorý vychádza 29. mája. Návnadou je už obal platne, ktorý vtipne a jednoducho otvára tému domova. Je všade tam, kde sa tak cítite.

*

Pre mnohých z nás je domovom mestské prostredie. Okrem iného to znamená, že naše zmysly si zvykli na istú kulisu. Za normálne považujeme zvuky áut, hluk ulíc a aj za oknami bytov vnímame vznášajúci sa šum mesta. Naše sluchové podnety sú do veľkej miery umelé, tvorené predmetmi či strojmi.

Je preto zážitkom ocitnúť sa v úplne inom akustickom prostredí. Nielen v tichu lesa. Čo tak dažďový prales? Príležitosť na to ponúka

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie