Denník N

Stretávka Priateľov po 17 rokoch neurazí, ale je skôr pre pôvodných fanúšikov

Herci z pôvodného seriálu sa opäť stretli v roku 2021. Foto - HBO
Herci z pôvodného seriálu sa opäť stretli v roku 2021. Foto – HBO

Prvé dojmy fanúšika zo špeciálneho reunionu seriálu Friends.

Bolo to v časoch, keď vládol Vladimír Mečiar. Slovenská televízia sa veľmi pozerať nedala, no prišla prvá súkromná televízia Markíza. A priniesla niečo, čo tu veľmi známe nebolo: americké sitkomy.

Ak sa nemýlim, dávali ich každý pracovný deň o 19:30 po Televíznych novinách. Jeden z prvých bol seriál Perfektní príbuzní (Bratranec, toto je Amerika) či Krok za krokom.

Niekedy vtedy začal o pol 8 chodiť aj seriál Priatelia. K jeho úspechu na Slovensku prispel aj slovenský dabing. Pamätám si, že sa vtedy hovorilo, že toto je jeden z mála príkladov, keď majú Slováci lepší dabing ako Česi.

O niekoľko rokov neskôr som spoznal originálnu verziu, ktorá je predsa len lepšia. Prekvapilo ma, koľko vtipov sa nedá dobre predabovať a potrebujete im rozumieť v origináli.

Patrím ku generácii, ktorá na Priateľoch dospievala, mohol som mať 13, 14 rokov, keď som videl prvú časť. Napísal som o nich svoju prvú (veľmi krátku) recenziu do školského časopisu.

Neskôr, keď sa do módy dostali napaľované CD a DVD s filmami, som ich pozeral na počítači. Časti som videl x-krát, vždy sa však v nich dalo nájsť niečo nové a vtipné.

Hlavne ma bavili staršie série. Rád hovorím, že odkedy začal Chandler chodiť s Monicou, stratil zmysel pre humor.

Práve preto si ma kolegovia z kultúry vybrali, aby som opísal svoje dojmy z filmu Friends: The Reunion (Priatelia: Stretávka), kde sa herci stretli po 17 rokoch. Premiéru mal vo štvrtok.

https://youtu.be/f5_F6nL43fk

Priznám sa, že nie som až taký zarytý fanúšik, a vôbec som nevedel, čo mám čakať. Naivne som si myslel, že možno nám filmári ukážu, kam sa posunuli osudy šiestich priateľov z Greenwich Village v New Yorku.

Nuž, nie. Film je v podstate

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Seriály

Kultúra

Teraz najčítanejšie