Denník N

Stál pred vami a nedokázali ste ho trafiť. Proti De La Hoyovi mu rozhodcovia ukrivdili, tvrdia experti

Nebol hviezdou, ktorá by posielala obávaných súperov knokautmi na podlahu. Nebol boxerom, ktorému by sa pred každým zápasom venovali všetky noviny. Pernell Whitaker však box zmenil – a patril k najlepším.

Bojovník z Norfolku v americkej Virgínii zažil svoj vrchol najmä v prvej polovici 90. rokov, niektorí experti ho vtedy označovali za najlepšieho boxera naprieč váhovými kategóriami.

Whitaker, prezývaný „Sweet Pea“ (Sladký hrášok), nemal takmer žiadnych rovnocenných súperov. Nevyhrával v bombastickom štýle, ale s prehľadom.

Dodnes sa o ňom hovorí ako o jednom z mužov, ktorí mali v ringu najkvalitnejšiu defenzívu. Získal prívlastok defenzívneho boxera a vždy sa ním chválil.

„Páči sa mi, ako si teraz ľudia na mňa pamätajú. Rozprávajú o mne ako o jednom z najlepších v dejinách a možno najlepšie brániacom boxerovi. Aj ja by som povedal, že som bol najlepší. Ak máte niekoho, kto je lepší, prosím! Povedzte mi meno. Kto by mohol byť lepší?“ povedal v rozhovore pre OnTheRopesBoxing.

Nemusí sa ani chváliť, lebo zaňho hovoria výsledky. Whitaker získal šesťkrát titul v období rokov 1989 až 1995 (vo viacerých váhových kategóriách), vo velterovej váhe si ho udržal do roku 1997.

Dokázal to efektívnym štýlom, skvelým najmä v obrane. Väčšinou nepreberal v ringu iniciatívu, no víťazil.

„Bolo to ako sledovať mačku

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ring

Príbehy najvýznamnejších boxerov histórie.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie