Denník N

Tajná správa SIS pre poslancov už koluje po internete

Riaditeľa SIS Michala Aláča nominovala Sme rodina na jar 2021, keď Vladimír Pčolinský skončil pre podozrenie z korupcie vo väzbe. Foto N - Tomáš Benedikovič
Riaditeľa SIS Michala Aláča nominovala Sme rodina na jar 2021, keď Vladimír Pčolinský skončil pre podozrenie z korupcie vo väzbe. Foto N – Tomáš Benedikovič

Národný bezpečnostný úrad varuje pred distribúciou alebo medializáciou materiálu, ktorý sa šíri ako utajená správa SIS.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Internetom už koluje správa SIS, ktorú v stredu na neverejnej schôdzi čítal poslancom predseda parlamentu Boris Kollár.

Dokument doručený riaditeľom SIS Michalom Aláčom do parlamentu si zrejme niekto odfotografoval a poslal ďalej.

To, že je správa už poloverejná, potvrdil aj Národný bezpečnostný úrad. Na sociálnych sieťach zverejnil netradične výzvu, v ktorej varuje pred distribúciou a medializáciou daného materiálu. Úrad tým nepriamo potvrdil jeho autenticitu.

„Ak by išlo o autentický dokument, a teda o utajovanú skutočnosť, takáto informácia je určená iba pre oprávnené osoby a vzťahujú sa na ňu ustanovenia zákona o ochrane utajovaných skutočností,“ napísal NBÚ.

Bezpečnostné zložky podľa NBÚ zachytili šírenie rôznych elektronických exemplárov materiálu, ktorý má znaky utajovanej písomnosti „cez rôzne mobilné, aj desktopové aplikácie“. Na dokumentoch je jasne napísaný stupeň vyhradenia – dôverné.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Vladimír Pčolinský

Slovensko

Teraz najčítanejšie