Denník N

Na čo má Federer, prečo Osaková nebude odpovedať a ktorú hviezdu trápilo vyhorenie? 15 otázok o Roland Garros

Roger Federer nehral na grandslame od januára minulého roka. Foto – TASR/AP
Roger Federer nehral na grandslame od januára minulého roka. Foto – TASR/AP

Posledné tri grandslamové turnaje boli bez Rogera Federera, v nedeľu sa začína Roland Garros a Federer je späť. Tenisoví fanúšikovia budú zápasy na antuke sledovať nezvyčajne neskoro. Organizátori tento rok zaradili do programu aj nočné zápasy, ktoré sa o deviatej večer len začnú, pričom niektoré sa budú končiť po polnoci.

Ako vždy sa pred turnajom hovorí o Rafaelovi Nadalovi a Novakovi Djokovićovi, no tento rok ešte viac o Naomi Osakovej. Odpovedáme na 15 najzaujímavejších otázok o tohtoročnom Roland Garros.

Dočítate sa:

  • o čo ide Naomi Osakovej a prečo ju iní slávni tenisti nepodporili;
  • ktorý tenista mal po životnom úspechu pocit, že „spadol do diery“;
  • v akej forme sú Nadal, Djoković, Serena Williamsová a Slováci;
  • prečo Filip Polášek tentoraz nepatrí k najväčším favoritom na titul vo štvorhre;
  • že v kvalifikácii absolútne sklamali slovenskí hráči s najväčšími schopnosťami.

Na Roland Garros tento rok uvidíme aj Rogera Federera. Čo od neho môžeme čakať? 

Prekvapivé je už to, že sa Federer rozhodol v Paríži štartovať. Je to grandslam, na ktorom už prakticky nemá šancu na titul. Vyhral ho len raz – v pamätnom ročníku 2009, keď Švéd Robin Söderling senzačne vyradil Nadala a dal šancu všetkým ostatným.

Väčšiu logiku by dávalo, keby sa Federer pripravoval rovno na Wimbledon, kde bude aj v 39 rokoch patriť k favoritom a môže reálne zabojovať o 21. grandslamový titul. Preto sa objavili aj špekulácie, či Federer nešiel do Paríža, aby sa s turnajom rozlúčil. Zatiaľ nie sú ničím podložené a Federer pokojne môže štartovať na Roland Garros aj o rok.

Federerovi vlani operovali koleno. Tento rok vynechal Australian Open a návrat po 14 mesiacoch absolvoval v marci na betóne v Dauhe. Porazil tam Dana Evansa, prehral s Nikolozom Basilašvilim a vrátil sa k tréningu.

V rámci prípravy na Roland Garros štartoval na antuke v Ženeve. Prehral už v 1. kole 4:6, 6:4, 4:6 so Španielom Pablom Andujarom, 68. hráčom sveta. Bola na ňom vidieť herná neistota. V 3. sete viedol s brejkom, no koncovku nezvládol.

Veľa sa hovorí o tom, že Federer, Nadal a Djoković sú na Roland Garros v rovnakej časti pavúka. Federerov zápas s Djokovićom prichádza do úvahy vo štvrťfinále.

Federer by na antuke nemal mať proti Djokovićovi reálnu šancu. Otázkou skôr zostáva, či sa do štvrťfinále dostane. V momentálnej situácii by už to bol pre neho úspech, ktorý by mu dodal sebavedomie pred Wimbledonom.

Žreb na prvé tri kolá má dobrý. Začína s Uzbekom Denisom Istominom, ktorý je rozohratý z kvalifikácie, ale na antuke nehráva rád. 34-ročný tenista je v rebríčku na 203. mieste a už tretí rok za sebou častejšie prehráva ako vyhráva.

Čím pred turnajom šokovala Naomi Osaková a prečo s ňou nesúhlasí Nadal či Bartyová? 

Naomi Osaková je v súčasnosti zrejme najväčšou hviezdou ženského tenisu. Hoci antuka nie je jej najobľúbenejší povrch a na Roland Garros nebude patriť medzi top favoritky, pred začiatkom druhého grandslamu sezóny púta veľkú pozornosť.

Dôvodom je jej rozhodnutie, že sa počas turnaja nebude zúčastňovať na tlačových konferenciách. Osaková zdôraznila, že nejde o nič osobné proti organizátorom, no všeobecne cíti, že médiá „často neberú ohľad na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Roland Garros

Tenis

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie