Denník N

V parlamente je opäť sprísnenie interrupcií, Záborskú predbehol Čepček

Martin Čepček. Foto - FB Martina Čepčeka
Martin Čepček. Foto – FB Martina Čepčeka

Návrh novely zakazuje vykonávať interrupcie ženám, ktoré na to nemajú zdravotné dôvody alebo nie sú obeťami znásilnenia. Psychické problémy ako dôvod nepripúšťa.

Sedem mesiacov po tom, ako parlament až v poslednom čítaní neprijal návrh poslankyne OĽaNO Anny Záborskej, sa budú poslanci opäť zaoberať sprísnením interrupcií. Novelu zákona o umelom prerušení tehotenstva do parlamentu na poslednú chvíľu podal poslanec Martin Čepček, ktorý kandidoval za OĽaNO, v poslaneckom klube najsilnejšej vládnej strany však má dočasne pozastavené členstvo.

Návrh konzervatívneho poslanca je oveľa prísnejší než ten, ktorý predložila minulý rok Anna Záborská a hlasovalo zaň vtedy 27 poslancov klubu OĽaNO, väčšina zo strany Sme rodina a kotlebovcov. Zákon vlani neprešiel o jeden poslanecký hlas. Vladimíra Marcinková zo Za ľudí vtedy prišla na hlasovanie týždeň po pôrode, ak by tak nespravila, prešiel by.

Čepček poslal novelu do Národnej rady 28. mája, teda v posledný deň, keď bolo možné podávať návrhy, aby sa dostali na schôdzu, ktorá sa začne 15. júna. Návrhy je možné v parlamente podávať najskôr pol roka po neschválení rovnakého či podobného návrhu a Čepček aj túto podmienku splnil.

Iba zdravotné dôvody a znásilnenie

Novela od Čepčeka zakazuje vykonávať interrupcie ženám, ktoré na to nemajú zdravotné dôvody alebo nie sú obeťami znásilnenia. Výnimky sa vzťahujú na štyri situácie: „Ohrozenie života matky, ohrozenie zdravia matky, na diagnostikované ťažké poškodenie dieťaťa a prípad tehotenstva ako následku trestného činu na matke (znásilnenia),“ píše poslanec v dôvodovej správe k novele.

Podľa dokumentu by sa mali výslovne neuznávať ako dôvody na interrupciu psychické ťažkosti ženy. Zdravotné dôvody interrupcie by museli byť potvrdené dvoma od seba nezávislými lekárskymi správami. „Dôvodné podozrenie zo spáchania trestného činu sa preukazuje vyjadrením prokurátora. Bez tohto potvrdenia nebude umelý potrat možné vykonať,“ píše Čepček o pochybnostiach pri zdravotných dôvodoch na interrupciu.

Robí si, čo chce

Martin Čepček v parlamente často hlasoval s kuffovcami, ale aj s kotlebovcami. Naposledy patril k najhlasnejším kritikom kolúznej väzby.

„Martin Čepček je naďalej členom poslaneckého klubu OĽaNO. Jeho opakované hlasovania s kandidátmi Kotlebovej ĽSNS sú však ťažko zlučiteľné s hodnotami OĽaNO,“ vysvetľoval  vo februári tohto roka pozastavenie jeho členstva v klube OĽaNO jeho predseda Michal Šipoš.

Tento poslanec už podobný návrh podal v januári, na rokovanie parlamentu sa nedostal, pretože ho podal skôr ako po polroku od návrhu Anny Záborskej. Ani v tomto prípade nespolupracoval s materským hnutím a návrh poslal do parlamentu bez toho, aby to oznámil klubu OĽaNO.

Anna Záborská. Foto – TASR

Záborskej návrh bol menej prísny. Jeho základom malo byť predĺženie čakacej lehoty na zákrok zo súčasných 48 na 96 hodín, zákaz reklamy na zákroky, ale aj finančné príspevky pre tehotné ženy a dostupnejšie bývanie pre tie z nich, ktoré sú v núdzi.

Poslankyňa sa už počas druhého čítania snažila návrh zjemniť tým, že upustila od povinnosti mať pred interrupciou zo zdravotných dôvodov až dve lekárske správy. Nakoniec však neprešiel ani jeden z jej pozmeňujúcich návrhov, takže sa hlasovalo o pôvodnom návrhu, ktorý bol najprísnejší. Hlasovaniu predchádzala koaličná roztržka, pre ktorú SaS blokovala parlament tak, že jej poslanci boli v sále, no do hlasovacieho zariadenia nezastrčili svoje kartičky a Národná rada opakovane nebola uznášaniaschopná.

Záborská chcela návrh opäť podať

V októbri napokon tento návrh neprešiel, za hlasovalo 58 zo 117 prítomných poslancov. Záborská už týždeň pred hlasovaním povedala, že sprísnenie interrupcií navrhne v prípade neúspechu opäť. „Tehotné ženy si zaslúžia, aby sme od tejto témy neodišli,“ vysvetľovala.

To, že o opätovnom predložení podobného návrhu v Záborskej Kresťanskej únii, ktorá sa do parlamentu dostala na kandidátke OĽaNO, opäť diskutujú, potvrdila 19. mája Denníku N jej stranícka kolegyňa Katarína Hatráková. „Je to v štádiu rokovania. Určite je to úprava, na ktorej nám záleží,“ povedala.

Podľa Hatrákovej nemalo ísť len o úpravy interrupcií. „Budeme to predkladať v širšom kontexte ochrany života.“ Poslankyňa vtedy nevedela, kedy návrh predložia, povedala však, že aj vzhľadom na aktuálnu situáciu v koalícii budú ešte čakať na vhodný čas. O návrhu intenzívne rokovali len v rámci Kresťanskej únie.

Čepček teraz Kresťanskú úniu predbehol. Pokiaľ návrh nestiahne, Anna Záborská alebo ktorýkoľvek iný poslanec by mohol takýto návrh podať zasa až o ďalšieho pol roka.

Ako návrh v parlamente dopadne a či sa vôbec dostane do druhého čítania, nie je jasné. Koaliční poslanci majú väčšinou pri hlasovaní o kultúrno-etických otázkach „voľnú ruku“.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Interrupcie

OĽaNO

Slovensko

Teraz najčítanejšie