Denník N

Počet interrupcií je na historickom minime, do parlamentu mieria dva návrhy na ich sťaženie

V júni sa bude v Národnej rade hlasovať o dvoch návrhoch na sprísnenie interrupčného zákona. Okrem koaličného poslanca Martina Čepčeka (OĽaNO) svoj návrh predložili aj kotlebovci. Deje sa tak v čase, keď štatistiky opäť ukázali, že počet interrupcií ďalej v medziročnom porovnaní klesá. Minulý rok klesli takmer o tisícku.

"Moju legislatívnu iniciatívu už v auguste inšpirovali humanistickí kolegovia z klubu, ktorí odmietli obmedziť umelé potraty tak, že by hlasovali za opozičný návrh. Dnes sa situácia vykryštalizovala – môžu si slobodne vybrať opozičný alebo koaličný návrh," vysvetľuje svoju iniciatívu Čepček.

Poslanec je od februára podmienečne vylúčený z klubu OĽaNO, pretože opakovane hlasoval s opozíciou a predkladal návrhy bez diskusie v klube či na koaličnej rade. Podľa hovorcu OĽaNO to urobil opäť. "Posledné aktivity Martina Čepčeka (...) nasvedčujú , že ponúknutý čas na prehodnotenie svojho konania nevyužil a nemá viac záujem byť členom najsilnejšieho poslaneckého klubu," tvrdí hovorca Matúš Bystriansky. Klub OĽaNO má o jeho vylúčení definitívne rozhodnúť po júnovej parlamentnej schôdzi.

Čepček odmieta, že by opäť porušil koaličnú zmluvu. "Návrh zákona aj dôvodová správa boli od augusta minulého roka opakovane predložené na koaličnú radu a klub," hovorí poslanec. "Ja som koaličnú zmluvu nikdy neporušil. (...) Kto dnes tvrdí, že som porušil, vedome klame."

Argumentuje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Interrupcie

Slovensko

Teraz najčítanejšie